Grondvlak
De Sint-Joriskerk in Amersfoort gaat volgend jaar gedeeltelijk in de steigers. De hoofdingang wordt gerestaureerd en ook de houten kapconstructie wordt aangepakt.
„Het hout is licht aangetast door de bonte knaagkever”, zegt S. J. H. van Kwawegen, koster en beheerder van de Joriskerk. De houten kap wordt grotendeels vervangen.De bedoeling is rond maart te beginnen met de restauratie. Enkele maanden later gaat dan het opknappen van de hoofdingang van start. „De ornamenten, die van zandsteen zijn, zijn aangetast en deels gescheurd. Dat geldt ook voor de pinakels.” Het is de bedoeling dat ze tijdelijk worden verwijderd om te worden gerestaureerd. De kosten van de restauratie, zo’n 600.000 euro, worden voor een belangrijk deel gefinancierd uit subsidies.
Over twee tot drie jaar krijgt de kerk ook vanbinnen een onderhoudsbeurt. „Het stucwerk wordt dan aangepakt. Dat betekent dat er steigers in de kerk komen.”
De Sint-Joriskerk is een rijksmonument. Inclusief de toren is hij van de kerkvoogdij van de hervormde gemeente van Amersfoort. De eeuwenoude kerk staat bekend om zijn orgels en wordt vaak gebruikt voor concerten.
De Joriskerk wordt sinds mei bediend door ds. G. D. Kamphuis, die eerder in Amstelveen-Buitenveldert stond. Er zijn twee diensten per zondag. Van Kwawegen: „Er zit een lichte groei in het aantal kerkgangers. Eerder kwamen er elke dienst ongeveer 300 mensen, nu zijn dat er 350 tot 380. We hopen op een groei tot ongeveer 450.”
Ger. gem. Barendrecht
De gereformeerde gemeente van Barendrecht verwacht in maart of april een nieuw gebouw in gebruik te kunnen nemen. Momenteel worden de pannen op het dak gelegd. In maart dit jaar werd de eerste paal voor het nieuwe bedehuis geslagen. De kerk, die in de jarendertigstijl wordt gebouwd, krijgt ongeveer 650 zitplaatsen.
De leden komen momenteel nog samen in de christelijke gereformeerde kerk van Barendrecht. Elke dienst wordt bijgewoond door ruim 500 mensen. Twee jaar geleden waren er 500 tot 550 leden, nu zijn het er 700 tot 750. Maar die groei komt met name door mensen die al in Barendrecht woonden en tot nu toe in Ridderkerk of Rotterdam-Zuidwijk kerkten.
Verenigingsgebouw Nunspeet
De hervormde gemeente van Nunspeet krijgt mogelijk een nieuw verenigingsgebouw. Om voldoende parkeerruimte te kunnen bieden na het autoluw maken maken van het Marktplein, heeft de gemeente het oog laten vallen op het terrein van de nabijgelegen hervormde kerk en verenigingsgebouw De Wheme. Als Nunspeet zijn zin krijgt, gaat De Wheme tegen de vlakte en komt op die plaats parkeerruimte. De hervormde gemeente wil op haar beurt dan een nieuw verenigingsgebouw in de nabijheid van de kerk.
Volgens H. Schippers, scriba van de algemene kerkenraad, staan alle opties nog open en is het dus nog onduidelijk of de plannen doorgaan. Er wordt momenteel onderhandeld tussen beide partijen. De kerkelijke gemeente staat volgens hem open voor de plannen.
Schippers zegt dat De Wheme nog een prima functionerend gebouw is. „Het is pas zo’n vijftig jaar oud. Het kerkelijk bureau maakt er gebruik van en er zijn zalen voor catechisaties en verenigingen.” Wanneer de plannen doorgaan, komt er een nieuw verenigingsgebouw.
Evangelisatiepost wordt gemeente
In Haarlem is vorige week zondag een nieuwe wijkgemeente van de christelijke gereformeerde kerk geïnstitueerd. Bijna twee jaar geleden werd in de wijk Schalkwijk begonnen met een evangelisatiepost. Enkele leden van de Goede Herderkerk werd gevraagd om daar te gaan kerken, zodat er een basis werd gelegd. Inmiddels was in 2004 al een missionair werker aangesteld. Hij is vorige week bevestigd als evangelist en heeft behalve preekbevoegdheid ook de bevoegdheid tot het bedienen van de sacramenten.
De nieuwe wijkgemeente, met de naam Het Open Huis, trekt nu elke zondag zo’n 150 bezoekers. „Het zijn vooral mensen van buitenaf die tot geloof komen”, zegt ds. E. B. Renkema van de Goede Herderkerk. „In de Schalkwijk wonen mensen van veel verschillende nationaliteiten. Er zijn bijvoorbeeld Iraniërs en Ghanezen.”
De nieuwe leden komen van oorsprong dan ook uit meerdere landen. „Er worden in principe Nederlandse diensten gehouden. De schriftlezing is in het Nederlands en Engels en zingen gebeurt in het Nederlands, Engels, Frans en Farsi.”
Behalve voor de diensten kunnen mensen er ook terecht voor taallessen en cursussen.
Samenspreking Ngk/gkv Wezep
Na bijna twintig jaar samensprekingen tussen de Nederlandse gereformeerde kerk en de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Wezep hebben de kerkenraden geconstateerd dat er „geen verschillen zijn die een plaatselijke nauwere samenleving principieel belemmeren.” Ze hebben na instemming van beide gemeenten in een gezamenlijke verklaring openlijk uitgesproken elkaar op grond van de Schrift en de gereformeerde belijdenis erkennen als „gemeente van Christus.” Met behoud van de eigen zelfstandigheid en plaats in eigen kerkverband willen ze met elkaar samenwerken als „zustergemeenten in Christus.”
Om ontmoeting en contact te bevorderen, zijn de beide kerkenraden overgegaan tot erkenning en aanvaarding van wederzijdse attestaties. Ook zullen er enkele keren per jaar kanselruil plaatsvinden en gezamenlijke kerkdiensten. Binnenkort houden de gemeenten een gezamenlijke dankstond en organiseren ze activiteiten ter stimulering van persoonlijke en inhoudelijke kennismaking.
De regionale vergadering Harderwijk (NGK) en de classis Hattem (CGK) hebben de gevraagde vorm van kerkelijke gemeenschap goedgekeurd.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.