Irakezen verlaten hun land massaal
GENE`VE - Maandelijks vluchten bijna 100.000 Irakezen naar Syrië en Jordanië, wat hulporganisaties in die landen voor onverwachte problemen stelt. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag gezegd.
Hoeveel Irakezen precies hun land ontvluchten is volgens de organisatie moeilijk in te schatten, aangezien weinig van hen zich melden bij de UNHCR en de meesten onderdak vinden bij gastgezinnen en liefdadigheidsorganisaties.De afgelopen twee maanden heeft de UNHCR geteld hoeveel mensen Syrië vanuit Irak binnenkomen. Zij kwam uit op 2000 mensen per dag. Volgens de Jordaanse regering komen verder dagelijks zo’n duizend Irakezen Jordanië binnen.
De UNHCR noemt de vluchtelingenstroom een onzichtbare, stille exodus, omdat de Irakezen druppelsgewijs hun land ontvluchten en niet in vluchtelingenkampen terechtkomen. Ze zegt dat een humanitaire crisis dreigt te ontstaan en moedigt de internationale gemeenschap aan de ontheemden te helpen.
De organisatie schat dat sinds de Amerikaans-Britse invasie zo’n 1,8 miljoen Irakezen naar buurlanden zijn vertrokken en dat in Irak zelf zo’n 1,6 mensen naar andere delen van het land zijn gevlucht.
Vooruitlopend op het eerste vonnis tegen de voormalige dictator Saddam Hussein heeft de Iraakse regering gisteren alle militaire verloven ingetrokken. Door een versterking van de veiligheidstroepen wil Bagdad mogelijke uitbarstingen van geweld na de uitspraak voorkomen. Hussein kan de doodstraf krijgen, wat onder zijn aanhangers tot protesten kan leiden.
Naar verwachting wijst het Iraaks Hoog Strafgerechtshof morgen vonnis in de zaak-Dujail, die draait om een dodelijke wraakactie van Hussein in 1982 op sjiitische moslims na een mislukte aanslag op zijn leven. De verdedigers van Hussein pleitten gisteren voor uitstel van de uitspraak. Volgens de juristen is het tijdstip gepland als duwtje in de rug voor de Amerikaanse president George Bush, enkele dagen voor parlementsverkiezingen in de VS. Een doodstraf voor Hussein kan de groeiende Amerikaanse kritiek op het Irakbeleid van Bush doen verminderen.
Het Amerikaanse leger in Irak meldde gisteren dat drie Amerikaanse soldaten zijn omgekomen in Bagdad en vier mariniers in de onrustige provincie Anbar. De politie van Bagdad maakte daarnaast bekend dat zij de lichamen van 56 vermoorde mannen heeft gevonden. De lichamen vertoonden sporen van marteling.
Amerikaanse militairen doodden gisteren bij een aanval op een schuilplaats voor zelfmoordterroristen in Mahmoudiya dertien vermoedelijke opstandelingen. Van de doden leken er verscheidene van buiten Irak afkomstig te zijn en zeker één droeg een explosievenvest.
De Amerikaanse nationale inlichtingendirecteur John Negroponte had vrijdag een onverwacht onderhoud met de Iraakse premier Nouri al-Maliki. Dat maakten Al-Maliki’s kantoor en de staatstelevisie bekend. De televisie gaf geen verdere details en het Amerikaanse ambassadepersoneel was niet bereikbaar voor commentaar.