Raad uit kritiek op bouwbeleid in Ede
EDE - De gemeenteraad van Ede is ontevreden over het woonbeleid. Er wordt te veel gepraat en te weinig gebouwd, aldus verschillende fracties.
In Ede heerst een groot woningtekort. Per jaar moeten er ongeveer 600 woningen worden bijgebouwd om aan de vraag te voldoen, maar het aantal opgeleverde huizen zit daar ver onder. Met name starters kunnen nauwelijks een woning vinden. De situatie wordt de komende jaren nog erger, omdat een gedeelte van de wijk Veldhuizen en de Uitvindersbuurt tegen de vlakte gaan. Pas vanaf 2010 zal de situatie verbeteren.Veel raadsfracties verwachten dan ook actie van het college, maar de mogelijkheden liggen niet voor het oprapen. „We moeten alle mogelijk opties beetpakken”, vond raadslid P. Plug van de ChristenUnie. Plug pleitte ervoor om erfpacht in te voeren, waarbij de grond in handen van de gemeente blijft. Ook vond Plug het raar te vinden dat het college kiest voor Woonstede en Plichtgetrouw, de twee woningcorporaties in Ede, terwijl andere woningcorporaties misschien betere oplossingen vinden.
SGP-raadslid E. Jansen deed de oproep zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de eigen eigendommen van grond. B. Komdeur (CDA) drong erop aan daarvoor een aanjaagteam te formeren dat zo snel mogelijk bestemmingsplannen moet afronden. Komdeur pleitte er ook voor om toch leningen aan starters te verstrekken. Het college is daar tegen vanwege het financiële risico. Maar volgens Komdeur is daar geen sprake van. „Die vallen onder de Nationale Hypotheek Garantie.
Volgens wethouder S. van de Pol (PvdA) liggen de zaken echter niet zo makkelijk en worden de problemen vooral veroorzaakt door moeizame onderhandelingen met projectontwikkelaars. Die willen voornamelijk duurdere woningen bouwen, terwijl de gemeente streeft naar minimaal een derde goedkope woningen. De nieuwbouwwijk Kernhem B heeft bovendien anderhalf jaar stilgelegen vanwege een discussie over fijnstof.
Van der Pol meldde weinig te zien in de mogelijkheden die door de raad werden aangedragen. Erfpacht leidt volgens de wethouder tot te lange besprekingen. „Dan staat er over vijf jaar nog geen huis.” Ook kijken naar andere woningcorporaties is volgens hem geen goed idee. „Dat leidt alleen maar tot een versnippering van de aandacht.” Van de Pol bleef daarnaast volhouden dat startersleningen wel een financieel risico opleveren.