PS Flevoland akkoord met groene zone
LELYSTAD - Dwars door zuidelijk Flevoland komt een 2 kilometer brede natuurzone, het Oostvaarderswold geheten. Dat hebben Provinciale Staten donderdag in Lelystad besloten. Tegen het bijna 2000 hectare grote natuurgebied is veel weerstand onder agrariërs en de gemeente Zeewolde.
Het Oostvaarderswold moet een verbinding vormen tussen twee andere natuurgebieden: de Oostvaardersplassen bij Lelystad en het Horsterwold bij Zeewolde. Hierdoor krijgen grote grazers zoals edelherten en heckrunderen uit het Oostvaardersplassengebied meer leefruimte en voedsel. De afgelopen jaren is er regelmatig ophef geweest over de hongerdood van deze dieren in de winterperiode vanwege het beleid van Staatsbosbeheer om de natuur haar gang te laten gaan. Via de corridor moeten de edelherten op den duur de oversteek naar de Veluwe kunnen maken.Het nieuwe natuurgebied is volgens Gedeputeerde Staten ook nodig omdat Almere en Lelystad de komende dertig jaar sterk gaan groeien. Daarbij verdwijnt natuur. Deze hectares moeten elders in de provincie worden gecompenseerd. Het Oostvaarderswold wordt voor een deel moerassig om overvloedig regenwater op te kunnen vangen. Het gebied is volgens provincie Flevoland belangrijk voor de recreatie voor toekomstige inwoners van Almere, Lelystad en Zeewolde.
De provincie had drie varianten voor de corridor laten onderzoeken, waarbij de oostelijkste als beste uit de bus kwam. Landbouworganisatie LTO Noord en de gemeente Zeewolde voelden meer voor de meeste westelijke variant. De vereniging Oostvaarderswold Blijft Agrarisch (OBA) voerde actie om de verbindingszone helemaal van de kaart te vegen.
Tijdens het debat kwam VVD-Statenlid A. Bliek met een aangepast middenalternatief, die zij de VVD-variant noemde. Volgens Bliek was er meer draagvlak voor deze variant omdat er minder boeren door worden getroffen. Bliek wil eerst 1650 hectare aanleggen, eventueel met behulp van onteigening. De overige 300 hectare kan dan in een zoekgebied op vrijwillige basis worden verworven.
Het voorstel van Bliek werd met grote meerderheid aangenomen. Alleen ChristenUnie, SP, Ons Flevoland en twee Statenleden van het CDA stemden tegen. Het enige SGP-Statenlid, M. Bogerd, onthield zich van stemming omdat hij het niet eens was met de in zijn ogen te snelle besluitvorming.