Kerk & religie

Salomon bestijgt vijf keer per jaar de Tempelberg

JERUZALEM - Steeds meer modellen van tempels verschijnen in het kantoor van Gershon Salomon. Ze staan uitgestald op tafels achter de voordeur. Een Russische immigrant is nu bezig met een maquette die niet in het gebouw past. Salomon hoopt die tentoon te stellen in een ander huis in de Oude Stad van Jeruzalem, in de buurt van de Tempelberg. Maar met de Derde Tempel zelf wil het nog niet echt lukken.

Alfred Muller
2 November 2006 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 04:15
JERUZALEM – Gershon Salomon, leider van de ”Getrouwen van de Tempelberg”: „Nog even en Israël zal de tempel herbouwen, de Messias zal verschijnen en het koninkrijk van Israël zal worden opgericht. In die volgorde.” Foto Alfred Muller
JERUZALEM – Gershon Salomon, leider van de ”Getrouwen van de Tempelberg”: „Nog even en Israël zal de tempel herbouwen, de Messias zal verschijnen en het koninkrijk van Israël zal worden opgericht. In die volgorde.” Foto Alfred Muller

De een ziet in Salomon een gevaarlijke extremist, de ander ziet in hem een profeet die zijn landgenoten jaren vooruit is. Hij is in elk geval een man die van geen ophouden weet. Vijf keer per jaar doet hij een poging de Tempelberg te bestijgen. Even vaak sommeert de oproerpolitie hem rechtsomkeert te maken. De dienders begrijpen dat hij de wankele rust in de licht ontvlambare stad grondig kan verstoren.Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1990. Moslims hoorden van zijn plan een hoeksteen voor de Derde Tempel op de heilige berg te deponeren. Toen 20.000 Joden baden bij de lager gelegen Klaagmuur, bekogelden moslims hen met stenen. De politie bestormde de berg en schoot zeventien Palestijnen dood. Salomon voelt geen wroeging. „Wie begonnen de rellen? Wij kwamen met een goddelijke boodschap van vrede.”

Messiaanse tijden
De spandoeken, foto’s en krantenknipsels aan de muur vertellen het verhaal van zijn ”Getrouwen van de Tempelberg en het Land Israël Beweging”. Op zijn bureau is een sticker geplakt met de woorden: ”Bevrijd de Tempelberg”, met daarboven de Israëlische vlag. Op de deur hangt een leus: ”Het is verboden hun een staat te geven”. ”Hun” slaat op de Palestijnen. Salomon spreekt overigens van Arabieren, want in de optiek van de rechtsradicalen bestaan de Palestijnen als apart volk helemaal niet.

Zijn leeftijd wil Salomon niet noemen. „In de eindtijd is de leeftijd niet belangrijk meer.” Hij is ervan overtuigd dat de messiaanse tijden zijn aangebroken. „Nog even en Israël zal de tempel herbouwen, de Messias zal verschijnen en het koninkrijk van Israël zal worden opgericht. In die volgorde. Ik verwerp de stelling dat slechts de Messias het Joodse heiligdom kan laten verrijzen.”

Salomon vertelt dat hij in 1958 in een gevecht met Syrische soldaten zwaargewond raakte aan zijn benen. „Toen ik daar op het slagveld lag, gebeurde er een wonder: ik kreeg de roeping om me in te spannen voor het herstel van de tempel op de Moria. Ik genas voldoende om naar het leger terug te kunnen keren. In 1967 was ik erbij toen de Israëli’s Oost-Jeruzalem met de Tempelberg bestormden.”

De Israëlische minister van Defensie, Mosje Dayan, maakte toen, volgens Salomon, de fout van zijn leven. „De moslims rekenden erop dat de Joden daar hun tempel wilden bouwen. Een Arabische jongen zou zelfs op hem zijn afgekomen met de boodschap dat de tijd op de berg voor de moslims voorbij was. Bovendien zou uit de Koran te herleiden zijn dat Allah de Joden terugbrengt naar hun land. Mosje Dayan echter besloot als blijk van goodwill tegenover de moslims de autonomie op de berg aan de Waqf (moslimautoriteiten) terug te geven.

Surrogaat
Joden bidden daarom nog steeds bij de Klaagmuur. Maar dat is volgens Salomon surrogaat. „Het is te vergelijken met Joden die bidden buiten de synagoge, of christenen naast de kerk. Ze hoeven er niet op te rekenen dat God naar hen luistert.”

Salomon vindt dat Israël weer het licht moet worden voor de volken. „Dat gebeurt pas als de tempel is herbouwd. Jeruzalem zal na de herbouw de focus worden van de gehele wereld. Volken zullen erheen stromen om onderricht te ontvangen.”

Hij geeft toe dat God alomtegenwoordig is, „maar dat neemt niet weg dat Hij Zich die plaats speciaal heeft verkoren.”

Bij diverse demonstraties betoogt Salomon dat de islamitische heiligdommen op de berg Moria moeten worden ontmanteld en verscheept naar Mekka. „Daar horen ze thuis.”

Hij verwerpt de stelling dat er een zware oorlog zal uitbreken tussen Israël en de islamitische wereld als Israël de status op de Tempelberg verandert. „God zal voor uitkomst zorgen.”

„Natuurlijk, vroeger dachten de Joden vaker dat de verlossing nabij was. Dat gold bijvoorbeeld in het jaar 70. De Joden kwamen in opstand tegen de Romeinen. De verlossing bleef uit en de Romeinen verwoestten de tempel.”

De zaak ligt anders, vindt hij. „De Joden komen bijeen uit 160 landen. Dat is een teken dat de laatste dagen zijn aangebroken.”

Kruiden
Salomon wil nog geen uitspraak doen over de vraag of straks ook de dierenoffers zullen worden hersteld. Hij wijst erop dat de grote middeleeuwse Joodse geleerde Maimonides suggereerde dat het mogelijk is dat de offers worden vervangen door gebeden. Ook sluit hij het niet uit dat er straks slechts kruiden in rook zullen opgaan.

Salomon erkent dat zijn beweging niet groot is. Bij iedere poging die hij onderneemt om de heilige berg te beklimmen, vergezellen hem slechts tien of twintig medestanders, enkele journalisten en vooral veel politieagenten. „Maar in de geschiedenis van Israël gaf een kleine groep soms leiding aan het hele land. Denk aan Jozua en Kaleb. In Israël moet je niet op de aantallen letten, maar op de waarden.”

Zijn organisatie onderhoudt hartelijke betrekkingen met christenzionisten overal ter wereld. Welk gedeelte van zijn budget afkomstig is van christenen, wil hij niet zeggen. Maar hij geeft toe dat christenen diep in hun beurs tasten om zijn visie te steunen. „Bovendien sturen ze me goud en zilver en juwelen”, zegt hij lovend. „Een echtpaar zond mij zelfs hun trouwringen. Het ligt allemaal in een kluis in een bank. De bedoeling is dat al dat goud straks worden omgesmolten tot voorwerpen voor de tempel.”

Architect
Adhesiebetuigingen komen uit de hele wereld, zegt Salomon. „Het zijn niet alleen evangelische christenen, maar ook enkele rooms-katholieken die me steunen. Ook kreeg ik geld vanuit een staatje in de Stille Oceaan. Zelfs de Papoea’s hebben van mijn plannen gehoord. Groepen in Afrikaanse landen hebben me uitgenodigd om te spreken.”

Aan toekomstplannen heeft Salomon geen gebrek. „Een architect gaat binnenkort de eerste plannen maken. Verder zijn we bezig meer modellen van de tempel te vervaardigen. Binnenkort zullen we een groot model hebben van 5,5 bij 4 meter. Dat model zal van dezelfde soort stenen worden gemaakt als de stenen die de Bijbel voorschrijft. Het wordt gemaakt door een Russische Jood, die in een droom te zien kreeg dat hij dit moest doen. We doen ons best een huis te kopen in de Oude Stad, waar het model kan staan. Dit wordt een model van de Derde Tempel, met alle details, precies zoals de tempel er heel spoedig zal uitzien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer