Kerk & religie

Grondvlak

De christelijke gereformeerde Maranathagemeente in Urk heeft een vierde predikant beroepen. Het is ds. A. C. Uitslag uit Kerkwerve. De Maranathagemeente wordt momenteel gediend door ds. J. Westerink, ds. R. Kok en ds. H. Polinder. Ook emeritus predikant ds. J. Brons doet nog kerkelijk werk.

31 October 2006 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:14
ARNHEM – De stichting Oude Gelderse Kerken krijgt de Pauwenveer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De stichting bezit zes protestantse kerken en een synagoge. Foto: de Grote of Sint Eusebiuskerk te Arnhem. - Foto Roel Dijkstra
ARNHEM – De stichting Oude Gelderse Kerken krijgt de Pauwenveer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De stichting bezit zes protestantse kerken en een synagoge. Foto: de Grote of Sint Eusebiuskerk te Arnhem. - Foto Roel Dijkstra

De gemeente wil een nieuwe kerk bouwen. Momenteel zijn er drie christelijke gereformeerde gemeenten in Urk, de Eben-Haëzergemeente, de Maranathagemeente en de Ichthusgemeente. Zij komen op meerdere locaties samen. De Maranathagemeente heeft momenteel al drie locaties waar de diensten worden gehouden: de Maranathakerk, waar elke zondag zo’n 700 tot 800 mensen samenkomen; de Schuilplaats, met een ongeveer even groot aantal kerkgangers; en de aula van de Pieter Zandt Scholengemeenschap, waar zo’n 550 mensen de diensten bijwonen. Ter vervanging van de locatie in de Pieter Zandt moet er een nieuwe kerk komen met 700 zitplaatsen. Die wordt gebouwd in de nieuwe Zeewijk.Volgens scriba W. de Vries is het een groeigemeente. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers van de diensten in de Pieter Zandt ongeveer verdubbeld. In de nieuwe kerk wordt een galerij gebouwd, waar zo nodig plaats gemaakt kan worden voor 200 mensen. De kerk wordt zo gebouwd dat verenigingslokalen bij de kerk kunnen worden getrokken. De verwachting is dat rond april 2007 de eerste paal de grond in kan. In 2008 moet de kerk gereed zijn.

Kerkgeschiedenis in Zutphen
De Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis (VNK) houdt zaterdag (4 november) voor de achttiende keer de Dag van de Kerkgeschiedenis. Er zijn lezingen en rondleidingen langs kerken. Prof. dr. H. J. Selderhuis zal onder anderen het woord voeren. ’s Middags wordt een boek gepresenteerd met de titel ”Lebuïnus en Walburgis bijeen. Deventer en Zutphen als historische centra van kerkelijk leven”. De bijeenkomsten zijn in de gereformeerde kerk De Wijngaard in Zutphen.

Geref. kerk Hoenderloo sluit
De gereformeerde kerk te Hoenderloo heeft zondag haar laatste kerkdienst gehouden. De kerk, aan de Krimweg, biedt plaats aan 55 mensen, maar deze zat de laatste tijd nog niet voor de helft vol. De geschiedenis van de kerk is sterk gerelateerd aan het vroegere jongenshuis (nu de Hoenderloogroep). Doordat de leiding van dat tehuis geacht werd gereformeerd te zijn, woonden er in het begin van de vorige eeuw veel gereformeerde gezinnen in Hoenderloo. Door teruglopend kerkbezoek is besloten de kerk te sluiten.

Grote Kerk Naarden
De Stichting Grote Kerk Naarden doet in november een nieuwe poging de Rijksdienst voor de Monumentenzorg ervan te overtuigen dat er nieuwe voorzetbeglazing moet komen voor de glas-in-loodramen van de kerk. Eerder werd een verzoek met deze strekking afgewezen.

Door de jaren heen zijn de huidige voorzetramen die op het glas in lood werden bevestigd, gaan werken en vervuild geraakt. De stichting wil ze vervangen, maar nieuwe voorzetramen staat de rijksdienst niet meer toe. Voorzetramen zouden het beeld van de monumentale kerk aantasten.

„Daar zijn we absoluut niet gelukkig mee”, zegt Pieter Barbas van de stichting. „Afgezien nog van de stijging van de energiekosten die het achterwege laten van voorzetramen met zich mee zou brengen, wordt het kouder en vochtiger in de kerk. Dit kan de schilderingen en orgels aantasten. Ook krijgen we meer geluidsoverlast. Daarnaast vinden we het vreemd dat de Grote Kerk in Schiedam en de Pieterskerk in Leiden, beide rijksmonument, wel voorzetbeglazing voor hun glas in lood mochten plaatsen. Waarom zij wel, en wij niet? Die vraag gaan we zeker stellen.”

Pauwenveer voor Gelderse kerken
De stichting Oude Gelderse Kerken krijgt de Pauwenveer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De prijs van 25.000 euro en een kunstwerk is toegekend omdat de vele vrijwilligers van de stichting zich al sinds 1975 inspannen om religieus erfgoed voor Gelderland te behouden, aldus een woordvoerster van het cultuurfonds.

De stichting Oude Gelderse Kerken bezit zes protestantse kerken en een synagoge. Vrijwilligers zorgen voor restauratie en onderhoud. De kerken worden gebruikt voor tentoonstellingen en concerten. De Gelderse commissaris van de Koningin, Cornielje, reikt de Pauwenveer op 17 november uit.

Restauratie kerk Vaassen
De hervormde gemeente van Vaassen wil volgend jaar beginnen met de restauratie van het dak van de Dorpskerk. Eerst moet de restauratiecommissie echter 515.000 euro bijeen zien te krijgen.

De kapconstructie is er slecht aan toe. Het geheel drukt zo zwaar op de muren dat die beginnen te wijken. Dat is te zien aan de vele scheuren in de muren. Volgens deskundigen is het vanwege mogelijk instortingsgevaar binnen een jaar of vier te gevaarlijk om in de kerk te zijn of bij de kerk te lopen. Scriba A. Brouwer denkt dat al in de wintermaanden kan worden begonnen met de werkzaamheden onder de kap, zonder dat deze van de kerk af hoeft.

De hervormde gemeente organiseert acties om geld bijeen te krijgen. De kerk hoopt verder geld te krijgen door giften van zowel gemeenteleden als van personen en bedrijven in Vaassen. „Het gebouw is beeldbepalend voor het dorp. Daarom willen we ook om steun vragen bij mensen die niet naar de kerk gaan.”

De hervormde kerk is een gemeentelijk monument en stamt uit 1853. Ongeveer 25 jaar geleden is de kerk voor de laatste keer grondig opgeknapt. Elke zondag zijn er twee diensten. De toren is een rijksmonument, maar is wel eigendom van de kerkelijke gemeente. Enkele jaren geleden is de toren gerestaureerd.

voetnoot (u17(De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer