Ng-ers blijven in Zimbabwe
Verreweg de meesten van de ongeveer 2000 lidmaten van de Nederduitsch Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika die in Zimbabwe wonen willen daar blijven, ondanks de situatie. De meesten van de lidmaten zijn boeren. Ook het medische zendingswerk dat door de Schotse Free Presbyterian Church in het Zimbabwaanse Mbuma plaatsheeft, gaat door. Er is honger in Zimbabwe en aanhangers van president Mugabe houden voedselhulp aan leden van de oppositie tegen.
Het kerkelijk bureau van de FP-Kerk in Bulawayo meldt dat het werk in Mbuma wel bemoeilijkt wordt door steeds toenemend voedselgebrek dat zich over heel zuidelijk Afrika manifesteert. De situatie is echter wel te hanteren, aldus een medewerkster. Direct contact met de zendingspost in Mbuma, waar de Nederlandse arts mevrouw Jannette Benschop-Hak werkt, is niet mogelijk. De telefoon werkt slechts incidenteel en daarom is ook e-mailverkeer moeilijk. Het echtpaar Benschop gaat nu regelmatig naar Bulawayo om daar te telefoneren en te e-mailen. Maar het werk gaat voort en de post blijft bemand met personeel uit Zimbabwe, Nederland en Schotland.
De Zuid-Afrikaanse NG-Kerk heeft de situatie waarin haar Zimbabwaanse leden verkeren geïnventariseerd. In de synode Midde Afrika bevinden zich rond de 2000 leden, verdeeld over vijftien gemeenten. Hoewel alle commerciële boeren hun activiteiten eind juli moesten staken, blijven de meesten in Zimbabwe. De boeren moesten binnen 45 dagen hun boerderij verlaten. Maar in de praktijk doet lang niet iedereen dat. Het blijkt volgens een mededeling van de NG-Kerk dat in verschillende streken zowel ambtenaren als boeren een heel andere uitleg geven aan de opdrachten. Gepoogd wordt -dikwijls met toestemming van ambtenaren- om oogsten binnen te halen.
Voedsel is welkom in het door voedselschaarste getroffen Zimbabwe. Die schaarste is overigens voor een flink deel veroorzaakt door de maatregelen van de overheid. In sommigen streken hebben boeren toestemming gekregen op hun boerderij te blijven maar moesten ze een groot deel van hun grond afstaan. Anderen moesten echter het boerenbedrijf verlaten en hebben processen aangespannen. Maar er zijn ook boeren die volledig ongestoord verder boeren. Er is wel maïs ingezaaid, maar het is de verkeerde tijd van het jaar om te zaaien en er is droogte. Met name in de zuidoostelijke provincie Masingo hebben duizenden mensen hun dorpen verlaten, op zoek naar voedsel. Veel zwarte kinderen kunnen niet meer naar school omdat ze door gebrek aan voedsel niet meer zo ver kunnen lopen.
Voor de gemeenten van de NG-Kerk betekent het opstappen van boeren een grote verschuiving in het aantal leden. Sommige gemeenten, met name in de wat grotere dorpen en steden, zijn sterk gegroeid omdat boeren zich daar al dan niet tijdelijk gevestigd hebben. Het betekent dat de toch al kleine plattelandsgemeenten steeds kleiner worden. Juist in die kleine gemeenten kan men nu maar moeilijk een sluitende begroting opstellen. De inflatie in Zimbabwe ligt momenteel boven de 100 procent. Buitenlandse valuta kunnen bovendien niet langs de officiële kanalen naar Zimbabwe worden verstuurd.
De NG-Kerk maakte verder bekend dat haar gemeenten in Zimbabwe wel de jaarlijkse bazaars houden. Die zijn traditioneel een belangrijke bron van inkomsten in Zuid-Afrikaanse kerken. Maar ondanks alles wil het overgrote deel van de boeren die lid zijn van de NG-Kerk in Zimbabwe blijven, aldus ds. Frans Maritz in een rapportage aan het moderamen van de NG-Kerk.