Binnenland

„Sommige ouders zijn trots op dronken zoon”

DORDRECHT - Dronken jongeren onder de zestien samen met hun ouders op cursus sturen. Dit experiment van politie Deventer moet het aantal overlastgevende jongeren in de IJsselstad terugdringen. Harry van der Zaag van Stichting De Hoop: „De vraag is of ouders hier aan willen meewerken. Sommige ouders zijn juist trots dat hun kind dronken thuiskomt.”

30 October 2006 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:14

De helft van de 15-jarige jongeren drinkt regelmatig alcohol. Een op de tien drinkt tien of meer glazen alcohol per weekend. De helft van de 15-jarige jongens is al eens dronken geweest en vier van de tien meisjes. Een derde van de jongeren van 12 en 13 jaar drinkt wel eens alcohol en een vijfde van de 10-jarigen.Wat zeggen deze cijfers van het NIPO u?

„Dat Nederland een groot probleem heeft. In vergelijking met vroeger treedt er een duidelijke verjonging op in het alcoholgebruik. De drankindustrie heeft een nieuwe markt aangeboord: onze kinderen. Vooral de zoete mixdrankjes, de zogenaamde breezers, richten veel kwaad aan. Jongeren drinken die alsof het limonade is, maar ondertussen zit er meer alcohol in dan in een flesje bier of een glas wijn. Bovendien wordt de alcohol extra snel in het bloed opgenomen omdat er veel suiker bij zit.

Dit probleem is in kerkelijke kringen niet kleiner dan daarbuiten. Veel jongeren drinken zich op zaterdagavond helemaal klem en zitten zondagsmorgen met een kater in de kerk.”

Wat is het effect van alcohol drinken op jonge leeftijd?

„Het brengt grote schade aan de hersencellen. Jongeren lopen een persoonlijkheidsstoornis op, die niet meer herstelt. Zij krijgen gedragsproblemen of ze kunnen later moeilijk contacten leggen.”

Wat is de rol van ouders bij dit probleem?

„Ouders zijn over het algemeen de grote afwezige, terwijl zij juist verantwoordelijk zijn. Zij halen de alcohol in huis, met de gedachte: het is beter dat mijn kinderen hier alcohol drinken dan bij hun vrienden. Ik vraag me dan af: Waarom verbieden ze het niet gewoon? Blijkbaar is dat al een gepasseerd station.

Ik merk ook een zekere gelatenheid bij ouders. Ze zeggen: Het is van alle tijden, ik deed het vroeger ook. Sommige ouders vertellen op verjaardagen zelfs met enige trots dat hun zoontje zaterdagavond bezopen thuis kwam. Er wordt dan heel hartelijk om gelachen.”

Wat vindt u van het initiatief van de politie in Deventer?

„Op zich goed. De politie laat zien dat ze niet alleen keihard straft, maar dat er ook zorg is over de verwoestende uitwerking van alcohol. Prima dat de ouders erbij worden betrokken, want het is een gezamenlijk probleem van ouders en kinderen.

De vraag is alleen in hoeverre ouders bereid zijn daadwerkelijk met hun kinderen op gesprek te gaan bij de GGD. Veel ouders zullen liever de boete betalen dan op cursus te gaan. En als de ouders het niet doen, dan betalen de kinderen het zelf wel. Ze hebben tegenwoordig zo veel geld op zak dat een boete van 50 euro voor openbare dronkenschap maar een schijntje is.

Het streven van de politie in Deventer is goed, wij zijn nieuwsgierig naar de uitwerking ervan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer