Economie

Supermarkten praten met ministerie over MPA-vlees

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) zou vrijdag met het ministerie van Landbouw overleggen of het mogelijk is de vernietiging van een grote partij varkensvlees te voorkomen. Als deskundigen kunnen garanderen dat het vlees geen resten van het verboden hormoon MPA bevat, zijn de supermarkten bereid het af te nemen van de varkenshouders.

ANP
2 August 2002 12:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:43

Dat heeft het CBL donderdag gezegd. Vorige week wilde de koepel van supermarkten nog onder geen beding het vlees in de schappen hebben, omdat het ook niet mag worden uitgevoerd. Albert Heijn week woensdag als eerste van deze lijn af en toonde zich bereid het vlees onder voorwaarden wel te verkopen.

Inzet van het gesprek is het vlees van enkele tienduizenden varkens die voer hebben gegeten dat besmet is met MPA. Dit zou vernietigd moeten worden omdat de lidstaten van de EU hebben afgesproken dat het vlees pas op de markt mag komen als elk varken individueel getest is. Voor varkenshouders is dit niet haalbaar omdat een test meer kost dan het vlees van een varken opbrengt.

Voor het CBL is een steekproef onder varkens van eenzelfde partij genoeg, als deskundigen kunnen garanderen dat zo’n proef waterdicht is. De sector moet er verder voor in zijn, en het moet mogen van Brussel.

Dat laatste is volgens het ministerie van Landbouw een probleem. Individuele tests zijn een harde eis die de experts van de EU-lidstaten hebben afgesproken. Hieraan valt niet te tornen, aldus een woordvoerder.

Wel is het ministerie bereid te praten over voorfinanciering van individuele tests, een suggestie van de Dierenbescherming. Als het ministerie deze kosten wil voorschieten, en uit de tests blijkt dat de varkens vrij zijn van MPA, kan het vlees alsnog worden verkocht.

Voorzitter Van Gisbergen van LTO-vakgroep varkenshouderij verwacht er niet veel van zolang de tests duurder zijn dan het vlees. „Daar kan ik bij mijn achterban geen draagvlak voor vinden.” Uiteindelijk zal de sector de kosten zelf moeten opbrengen, door een claim bij de schuldigen van het hormoonschandaal of anders via heffingen.

Van Gisbergen is zeer ingenomen met de koerswijziging van het CBL, maar voor de varkens is het te laat. „Wel kan het voor de toekomst van grote betekenis zijn”, meent hij. In het geval van een nieuwe uitbraak van mond- en klauwzeer bijvoorbeeld zou het kunnen betekenen dat supermarkten in Nederland vlees van dieren die geënt zijn willen gaan verkopen.

De veterinaire dienst van het departement Tarn in het zuiden van Frankrijk heeft donderdag een partij varkensvlees die uit Nederland was geïmporteerd, vrijgegeven voor consumptie. Uit onderzoek is gebleken dat het vlees geen resten van het verboden hormoon MPA bevat.

De veterinaire dienst heeft tijdens het onderzoek 1267 varkens onderzocht op resten van MPA.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer