Binnenland

Strafeis bij geweld tegen hulpverlener verdubbeld

DEN HAAG - Het openbaar ministerie gaat een twee keer zo hoge straf eisen tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners en andere publieke dienstverleners.

Binnenlandredactie
27 October 2006 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:14

Dat zal ook gebeuren bij geweld tegen mensen die door moedig optreden proberen te verhinderen dat een geweldsdelict wordt gepleegd, gevallen van „burgermoed.”Dat staat in een donderdag gepresenteerd actieplan van de overheid om geweld en agressie tegen mensen met een publieke taak terug te dringen. Daarbij gaat het onder meer om ambulancepersoneel, medewerkers van de sociale dienst, agenten, brandweerlieden, buschauffeurs, conducteurs en ziekenhuispersoneel.

Geweld tegen hen is een „volstrekt verwerpelijk fenomeen”, zei minister Remkes (Binnenlandse Zaken) bij de ondertekening van het actieprogramma. Een voorlichtingscampagne moet duidelijk maken „dat we het niet meer pikken”, aldus de minister.

Zo zullen de kosten van letsel en schade altijd worden verhaald op de daders. Het gaat dan behalve om materiële schade ook om een schadevergoeding voor het aangerichte leed, om de kosten van ziekteverzuim als gevolg van het geweld of om medische kosten. „Dat kan stevig oplopen”, waarschuwde Remkes.

Het is verder de bedoeling dat slachtoffers van geweld altijd aangifte doen bij schade of letsel. Nu deinzen ze daar nog wel eens voor terug uit angst voor represailles. Slachtoffers krijgen de mogelijkheid om bij de aangifte het adres van hun werkgever of het politiebureau te gebruiken, zodat het eigen adres geheim blijft.

Remkes, voorzitter Deetman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en diverse vertegenwoordigers van beroepsorganisaties hebben ook afgesproken dat ze alle incidenten met agressie of geweld gaan registreren. Nu is het aantal niet exact bekend.

Kamerlid Eerdmans vindt het „lachwekkend en dom” om de strafeis voor geweld tegen hulpverleners slechts te verdubbelen. „Het lijkt erg stoer. Maar het OM eist bij geweld veel lagere straffen dan de straf die in het wetboek is vastgesteld. Iemand die een agent een blauw oog slaat, kan rekenen op een strafeis van slechts dertien dagen cel of een taakstraf van 26 uur. Remkes is nu dus tevreden met 26 dagen cel of een taakstraf van 52 uur”, zei Eerdmans. Hij bepleit een minimumstrafeis van een jaar cel.

L. Gunther Moor, directeur van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, betwijfelt Remkes’ eis dat omstanders moeten ingrijpen, zal werken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer