Turkije toch vroeger naar stembus
Turkije gaat op 3 november naar de stembus. Het parlement heeft woensdag met 449 tegen 62 stemmen ingestemd met een voorstel om de verkiezingen met bijna achttien maanden te vervroegen.
De leden van het parlement hadden hun zomerreces onderbroken om over de vervroegde stembusgang te beslissen. Turkije bevindt zich in een politieke crisis doordat de coalitie van premier Ecevit is afgebrokkeld.
Vrijwel alle partijen stemden voor vervroegde verkiezingen. Uitzondering was de DSP van Ecevit. De stemverhouding was 449 stemmen voor en 62 tegen. Drie parlementsleden onthielden zich van stemming.
Ecevits partij DSP is niet langer meer de grootste regeringspartij sinds afgelopen maand bijna de helft van alle parlementsleden uit de partij trad. De andere twee regeringspartijen waren voor.
Wekenlang was onduidelijk of er nu wel of geen verkiezingen zouden komen, omdat Ecevit dan weer voor, dan weer tegen was.
Het genomen besluit van het parlement is ook tegen de zin van Ecevit. Hij vindt dat vervroegde verkiezingen de economie schaden en de hervormingen die voor het EU-lidmaatschap nodig zijn, belemmeren. Ook zou vervroeging leiden tot een overwinning van islamitische en pro-Koerdische partijen.
De ultranationalistische regeringspartij MHP had het voorstel ingediend. De verkiezingen moeten een einde maken aan maanden van politieke onzekerheid, veroorzaakt door de zwakke gezondheid van premier Bülent Ecevit en de diepe verdeeldheid binnen diens regering over de hervormingen die vereist zijn voor een eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie.
Het parlement bespreekt later deze week ook nog voorstellen voor hervormingen, waaronder het afschaffen van de doodstraf en het toekennen van meer rechten aan de Koerden. Het is onduidelijk of hiervoor een meerderheid in het parlement bestaat.
Premier Ecevit hoopt ook de Verenigde Staten te kunnen overhalen geen aanval uit te voeren op Irak, heeft het dagblad Sabah gisteren bericht. „Als er militaire actie ondernomen wordt, zal die ons ook treffen. We proberen de Amerikanen van hun plannen af te laten zien”, aldus Ecevit.
De premier voegde echter aan zijn uitspraken toe dat het zeer waarschijnlijk is dat de VS het Turkse advies in de wind zullen slaan. „Zelfs als wij geen toestemming geven, zullen ze het doen”, zei Ecevit.
Als de VS hun plannen doorzetten, zal het aan Irak grenzende Turkije mogelijk als uitvalsbasis worden gebruikt. De Turken vrezen dat een dergelijk scenario de fragiele Turkse economie geen goed zal doen. Bovendien zijn zij bang dat een militaire operatie tegen Irak de Koerden in dat land ertoe aan zal zetten een onafhankelijke staat uit te roepen. Dat zou de Turkse Koerden kunnen aanmoedigen hetzelfde te doen.
De Turkse kranten berichtten gisteren dat een delegatie van het Amerikaanse leger een bezoek aan Turkije had afgerond om te spreken over een raketafweersysteem. Naar verluidt is Irak in het bezit van raketten die doelwitten in Turkije zouden kunnen bereiken. Volgens een Amerikaanse diplomaat maakte het bezoek deel uit van een aantal werkbezoeken dat de delegatie brengt aan NAVO-lidstaten en moest het niet in verband worden gebracht met de Iraakse kwestie.