Binnenland

Gedoofde lichten op het stadhuis

UTRECHT - De nacht moet weer donkerder worden. Dat vinden Natuur en Milieu Nederland en de provinciale Milieufederaties. Zaterdagavond wordt voor de tweede keer de Nacht van de Nacht gehouden. „We krijgen dan iets van de schoonheid van de nacht te zien.”

26 October 2006 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:13
UTRECHT – Matthéus Bleijenberg van Stichting Natuur en Milieu: „De nacht moet weer wat donkerder worden. Er zijn bijna geen plaatsen meer waar we goed naar de sterren kunnen kijken.”
UTRECHT – Matthéus Bleijenberg van Stichting Natuur en Milieu: „De nacht moet weer wat donkerder worden. Er zijn bijna geen plaatsen meer waar we goed naar de sterren kunnen kijken.”

Al ruim dertig gemeenten hebben zich aangemeld om mee te doen aan de Nacht van de Nacht. Raadhuizen, kerken en monumenten doven de lichten. Sterrenwachten openen de deuren en er zijn natuurexcursies, zoals uilentochten. De stad Deventer, die 22 schijnwerpers langs de IJssel heeft staan, zal vanaf zaterdag 18 lichten ’s nachts permanent doven. Ook worden monumenten in de Hanzestad niet meer vol in het licht worden gezet, maar slechts subtiel.De provincie Zeeland beschikt sinds deze week over kaarten waarmee zij de ontwikkeling van het licht in de provincie in kaart brengt. Zo wordt zichtbaar waar ’s avonds en ’s nachts te veel licht is.

Het doven van de lichten moet vooral energiebesparing opleveren en duisternis creëren. „In Nederland zijn bijna geen plaatsen meer waar we goed naar de sterren kunnen kijken”, zegt Matthéus Bleijenberg, medewerker van Stichting Natuur en Milieu. „Nederland is een van de meest verlichte landen van Europa.” De stichting hoopt bijvoorbeeld dat de hoeveelheid licht die van kassen afkomt, wordt teruggedrongen.

Natuur en Milieu richt zich met de Nacht van de Nacht -die vorig jaar voor het eerst werd gehouden- voor een belangrijk deel op gemeenten. Zes gemeenten hebben inmiddels aangegeven dat ze ’s nachts permanent lampen doven. „Dat betekent dat meer dan 21.000 lantaarns worden gedimd of gedoofd. Dat levert jaarlijks 82.000 euro aan kostenbesparing op.”

Minder lantaarns, is dat niet gevaarlijk voor het verkeer?
„Uit een onderzoek in België is gebleken dat het verkeer juist veiliger wordt. Mensen rijden harder als er meer licht is. Daardoor gebeuren ook meer ongevallen. Op gevaarlijke kruisingen moet natuurlijk voldoende verlichting blijven.”

En in stille steegjes?
„Daar moet het licht niet worden gedimd. Gemeenten hebben de plicht die plaatsen veilig te houden.”

Trok de Nacht van de Nacht vorig jaar ongeveer 10.000 bezoekers, nu hoopt de organisatie op meer. Destijds waren er zo’n honderd activiteiten, nu staat ongeveer het dubbele van dat aantal op de planning. Er zijn belevingstochten, er is een nachtpicknick en in Zeeland zijn er activiteiten bij onder meer het voormalige werkeiland Neeltje Jans.

„Ik ga zelf naar een sterrenwacht”, aldus Bleijenberg. „Mogelijk ga ik ook naar het Sea Life Centre in Scheveningen, waar je kunt zien hoe dieren zich ’s nachts gedragen.”

Waarom al die activiteiten in een nacht waarin juist de lichten worden gedimd om de natuur rust te geven?
„Dit zijn eenmalige activiteiten. We proberen gemeenten juist zover te krijgen dat ze permanent de lichten gaan doven.

De activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht gebeuren zo veel mogelijk in stilte. Het is goed om de natuur in te gaan. We krijgen er dan meer feeling mee. Je krijgt zo respect voor alles wat leeft. We moeten de natuur ook zo veel mogelijk met rust laten. We komen daar als gasten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer