Gysi treedt af wegens airmilesaffaire
Gregor Gysi, de voormalige fractieleider van de PDS in de Bondsdag en nu behalve loco-burgemeester ook verantwoordelijk voor economische zaken in het stadsbestuur van Berlijn, heeft woensdag zijn vertrek uit dit stadsbestuur aangekondigd.
Gysi (54) legt zijn functie neer na maandag te hebben erkend dat hij gebruik had gemaakt van airmiles die hij had verworven met dienstvluchten. „Ik heb een vergissing begaan die ik mezelf niet kan vergeven. Bij mijn politieke werk voor de PDS heb ik altijd grote waarde gehecht aan moreel hoogstaand gedrag”, zei Gysi woensdag.
Gysi zei maandag al dat hij de Lufthansa had verzocht om een overzicht van alle airmiles die hij met dienstvluchten had verdiend. Hij liet toen ook weten dat hij een bedrag ter waarde van de airmiles zal storten in de kas van Amnesty International. Hij benadrukte dat hij niet wist dat zijn handelwijze ongeoorloofd was en dat hij het zonde had gevonden de airmiles niet te gebruiken. „Ik was slecht geïnformeerd, maar heb ook zelf niet genoeg gedaan om er meer over te weten te komen”, zei Gysi. Het blad Bild meldde dat Gysi’s vrouw en dochter de airmiles in 2000 en 2001 voor kortingen op privé-vluchten hebben gebruikt.
De Berliner Zeitung meldde dat stappen zijn gezet om de regels voor de Bondsdag aan te scherpen, zodat de afgevaardigden meer inzicht moeten geven in bonussen die zij krijgen. Het bestuur van de Bondsdag zou op grond van de nieuwe regeling kunnen beslissen of de dienstreis met airmiles kan worden betaald.
Er zijn ook voorstellen gedaan om meer inzicht te krijgen in de neveninkomsten van afgevaardigden. Dezen behoeven dergelijke inkomsten nu alleen maar op te geven bij de voorzitter van de Bondsdag. De voorstellen, die volledige openbaarmaking van alle persoonlijke inkomsten behelzen, zullen in september worden behandeld.
De Duitse politiek is de afgelopen weken eerder opgeschrikt door schandalen. Vorige week kondigde een lid van de Groenen, Cem Ozdemir, zijn vertrek uit de landelijke politiek aan, nadat bekend was geworden dat hij een lening tegen gunstige voorwaarden had geaccepteerd van een pr-bureau. Ditzelfde bureau was al eerder minister van Defensie Rudolf Scharping noodlottig geworden. Scharping werd op 19 juli door bondskanselier Gerhard Schröder ontslagen, nadat in het nieuws was gekomen dat hij van een medewerker van het bureau betalingen had aanvaard.
Sinds januari was de 54-jarige Gysi senator Economische Zaken van Berlijn. Destijds werd in de zakenwereld en in behoudende CDU-kringen zijn benoeming aan de kaak gesteld. Want voor veel kiezers stond zowel Gysi als zijn partij de PDS symbool voor nostalgie naar het oude Oost-Duitsland.
Gregor Gysi werd in 1948 in Berlijn geboren. Zijn vader was in de DDR minister van Cultuur. In Gysi werd in 1967 lid van de Oost-Duitse communistische partij. Ook trad hij echter op als advocaat van veel dissidenten in de DDR.
Kort voor de val van de Muur werd hij partijvoorzitter van de communistische SED. Onder zijn leiding werd de partij vervolgens omgevormd tot de PDS, de Partij van het Democratisch Socialisme. Schijnbaar moeiteloos zette Gysi zijn politieke loopbaan voort in het nieuwe Duitsland. Hij was van 1990 tot 2000 lid van de Bondsdag.
Er kwamen beschuldigingen dat hij in de DDR voor de geheime dienst, de Stasi, had gewerkt. Gysi heeft dat steeds ontkend. Ook toen een parlementaire onderzoekscommissie conludeerde dat hij onder meer als advocaat van dissidenten vertrouwelijke informatie had doorgespeeld.
In 2000 trok hij zich terug uit de Bondsdag. Kort na die stap kwam hij in beeld voor het senatorschap in Berlijn, waar een rode coalitie het voor het zeggen kreeg.