MPA-varkensvlees welkom bij AH
Supermarkten van Albert Heijn zijn bereid varkensvlees te verkopen van dieren die met MPA vervuild voer hebben gegeten. Het vlees moet wel aantoonbaar vrij zijn van het hormoon MPA. Een steekproef is hiervoor voldoende.
Dat heeft Albert Heijn woensdag laten weten. Vrijdag besloot de varkenssector enkele tienduizenden dieren te laten vernietigen, onder meer omdat het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) niet bereid was vlees van MPA-varkens af te nemen. Het CBL wilde de Nederlandse consument geen vlees voorschotelen dat niet goed genoeg is voor de export.
In een brief aan de Dierenbescherming neemt Albert Heijn afstand van de opvatting van het CBL. Als voorwaarden noemt het bedrijf dat het vlees geen MPA mag bevatten, en dat het van dieren moet komen die niet te zwaar zijn. Ook moet het vlees vers zijn.
Albert Heijn vindt het niet nodig dat alle dieren individueel getest worden, een eis die de Europese Commissie stelt. Steekproeven zijn ook goed omdat alle dieren uit een partij hetzelfde voer hebben gehad. De eis van individuele tests was voor de sector ook een reden om de dieren te laten vernietigen. De tests zijn duurder dan het vlees van een varken.
Boerenorganisatie LTO-Nederland noemt de opstelling van Albert Heijn „spectaculair.” Wel moet volgens een woordvoerder nog blijken of dit geen „stap voor de bühne” is. Albert Heijn kan dat bewijzen door een redelijke prijs te bieden voor het vlees.
Het CBL meldde woensdag in een reactie dat over het standpunt van Albert Heijn te praten valt. „Maar dan moet de overheid het wel goed kunnen uitleggen aan de consument”, aldus een woordvoerder. Ook moet het ministerie de garantie geven dat steekproefsgewijze controles waterdicht zijn.
Afspraken tussen de lidstaten van de EU maken het onmogelijk om het vlees op de markt toe te laten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Het Permanent Comité voor de Voedselketen heeft afgesproken dat individuele tests een voorwaarde zijn voor de verkoop van het vlees, en daar kan Nederland niet onderuit.
De Dierenbescherming put moed uit de stap van Albert Heijn, ook al zijn steekproeven geen optie. Wel zien de dierenbeschermers nog een mogelijkheid om het vlees van een deel van de varkens te redden. Eerder deze week hebben zij het ministerie gevraagd de kosten voor individuele tests voor te schieten. Deze zouden dan terugbetaald kunnen worden uit de claims die de varkenssector bij de veroorzakers van het MPA-schandaal wil neerleggen.