Prinselijk paar op bezoek bij oude buur
AYERS ROCK (ANP) - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gingen dinsdag, de tweede dag van hun officiële bezoek aan Australië, onder meer helemaal naar het midden van het land, naar Ayers Rock ofwel Uluru, de beroemde rode monoliet. De prins vloog het regeringstoestel KBX er zelf naartoe.
Het is niet alleen mooie natuur kijken, ook tal van serieuze onderwerpen stonden op het programma ter gelegenheid van de viering van de 400-jarige betrekkingen tussen het gastland en Nederland. Zo was er een discussie over de relatie van Australië met Oost-Azië in het algemeen en met Indonesië in het bijzonder.De prinses had tijdens het ochtendprogramma een fysieke dip, maar sloeg zich erdoorheen. Ze legde voor alle onderdelen een oprechte interesse aan de dag. Waar het de genoemde discussie betrof, had ze nog wel even willen doorgaan. Ze heeft een typisch Oranjetrekje overgenomen: als discussiepartner ben je niet zomaar van haar af.
Prins en prinses zijn deze week overigens, hoe ver ook van huis, min of meer op bezoek bij een oude buur. Indonesië, het oude Nederlands-Indië, is immers de ’bovenbuur’ van Australië.
De warme relatie tussen Nederland en Australië kreeg in de tweede helft van de jaren veertig een gevoelige knauw door tegengestelde ideeën over wat er met ”de gordel van smaragd” moest gebeuren. Probeerden de Nederlanders hun gezag na de Japanse bezetting van de kolonie te herstellen, Australië koos voor de door Sukarno uitgeroepen republiek en weigerde op een zeker moment zelfs Nederlandse troepen op zijn grondgebied toe te laten.
Indonesië en Australië kregen van de geschiedenis gelijk, Nederland likte zijn wonden langdurig, maar de band tussen Nederland en zijn tegenvoeter is inmiddels uitstekend hersteld en in de wederzijdse handel gaat jaarlijks zo’n 2 miljard euro om.
Beide volken kunnen volgens waarnemers prima met elkaar overweg door hun directe en open manier van doen en het belang dat ze hechten aan een zo vrij mogelijk bestaan.
Mensen van Nederlandse afkomst kom je ook overal in Australië tegen. Er zijn er 270.000, van wie er nog 95.000 in Nederland geboren zijn. Het Nederlandse verenigingsleven, dat eerder flink bloeide, loopt wel iets terug, door de vergrijzing van deze groep.
Australië vroeg de Nederlanders zelf te komen, want in Australië was veel werk en in Nederland zagen veel mensen niet zo veel perspectief. De eerste jaren na de oorlog door de slechte economische situatie en de problemen om aan een fatsoenlijk huis te komen, later omdat veel Nederlanders hun eigen land gewoon te vol vonden, zo vertellen er veel. Ook uit Indonesië kwamen Nederlanders over, net als kort na de Japanse bezetting van de archipel.