Kamer wil opheldering over topsalarissen in GGZ
DEN HAAG (ANP) – Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA wil opheldering van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) over topsalarissen in psychiatrische instellingen. Aanleiding is een lijstje dat het vakblad Psy heeft opgesteld van de tien meest verdienende bestuurders van instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Het CDA wil de minister daar dinsdag over op het matje groepen. Ook de VVD reageert geschrokken op de hoogte van de salarissen. Uit de lijst blijkt dat die tien vorig jaar meer dan 210.000 euro (inclusief sociale lasten en pensioenpremies) verdienden. Dat is meer dan zou mogen volgens de gedragscode die dit jaar van kracht is geworden.Volgens de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen is het hoogste salaris voor een GGZ–bestuurder in de dit jaar ingestelde gedragscode 144.000 exclusief sociale lasten en pensioenpremies. Doorgaans moet er voor sociale lasten en pensioenpremies zo’n 25 procent bovenop geteld worden, aldus de NVTZ. Volgens de vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) zijn de hoge salarissen het gevolg van al veel langer bestaande contracten. Een aantal mensen in de top tien zal over een aantal jaren met pensioen gaan.
In de code is de hoogte van het salaris afhankelijk van onder meer de omzet en het aantal personeelsleden en de functiezwaarte van de directeur. GGZ–instellingen lopen geen financieel risico, zij worden gefinancierd uit premies van de volksverzekering AWBZ.
Uit de lijst van Psy blijkt dat de bestuursvoorzitter van de Riagg Rijnmond Noord West in de top drie staat. Hij kreeg vorig jaar 227.999 euro (inclusief sociale lasten en pensioenpremies). De Riagg Rijnmond Noord West had vorig jaar een omzet van ruim 23 miljoen euro. De directeur van ’s lands grootste GGZ–instelling, de Parnassia Groep, stond op de zeventiende plaats.
Vakbond Abvakabo FNV die woensdag begint aan CAO–onderhandelingen voor personeel in de GGZ, noemt de hoge salarissen „onacceptabel". Koepelorganisatie van GGZ–instellingen GGZ Nederland spreekt van „hoge salarissen", maar stelt dat ze „niet exhorbitant" zijn. GGZ Nederland benadrukt dat de koepelorganisatie zelf niet over de salarissen gaat.