„Armoede zorg van hele samenleving”
BRUSSEL - Is armoede wel een zorg van de kerk of van liefdadigheidsinstellingen? Of is het een zorg van de samenleving als geheel? Zijn voedselbanken niet in strijd met de fundamentele principes van de rechtsstaat?
Op de Protestantse Diaconale Dag, die zaterdag in het Belgische Menen wordt gehouden, staat onder andere de vraag centraal „of er niet een krachtig protest tegen de huidige armoede moet klinken.”De bijeenkomst wordt georganiseerd door de werkgroep missionaire gemeente opbouw (WMGO) van de Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB).
Op de diaconale dag zal een intentieverklaring aan de orde komen, die als volgt begint: „Het komt de heersende politieke krachten kennelijk wel goed uit dat de kerken en andere liefdadigheidsinstellingen hun oude rol van voedselbedelers weer oppakken. Men lijkt niet van zins om de armoedeproblematiek structureel op te lossen.”
De verklaring wordt als oproep van de WMGO gericht aan de Vlaamse en de Waalse overheid. „De dringende vraag is om nu echt beleid te gaan maken om de armoedeproblematiek structureel op te lossen”, aldus de WMGO in een persbericht.
Dezelfde oproep zal uitgaan naar de plaatselijke protestantse gemeenten, de synodale raad van de VPKB en naar de rooms-katholieke bisdommen.
„Armoede in België is een grotendeels verborgen probleem”, schrijft de WMGO. „Wie zelf in armoede leeft, komt er niet graag mee naar buiten. Wie niet in armoede leeft, is zich nauwelijks van het probleem bewust of kijkt er liever overheen. Mensen die in armoede leven, merken dat ze geen toegang hebben tot kansen en mogelijkheden die anderen wel krijgen. Ze leven minder lang, ze zijn vaker ziek, ze kampen met schulden, ze hebben vaak niet voldoende geld om gezond te eten… kortom, men staat een leven lang aan de rand van de samenleving.”
De armoedeproblematiek wordt op de studiedag belicht vanuit onder meer pastores in achterstandsbuurten en vanuit de praktijk van mensen die leven in armoede.