Economie

CVG heeft moeite met verhogen papierprijs

VELSEN (ANP) - Papierproducent Crown Van Gelder (CVG) heeft nog altijd moeite met het verhogen van zijn verkoopprijzen. Dat heeft bestuursvoorzitter Mees Hartvelt woensdag desgevraagd gezegd.

19 October 2006 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:12

„We hebben onze prijzen nauwelijks kunnen verhogen. Vooral in Duitsland en Frankrijk liggen we zwaar onder vuur”, aldus Hartvelt. Branchegenoten van CVG sluiten in deze belangrijke markten een aantal fabrieken, maar in de opheffingsuitverkoop die daaruit voortvloeit heeft het bedrijf uit Velsen vaak het nakijken.CVG probeert door middel van hogere verkoopprijzen de gestegen celstof- en energiekosten op de klant te verhalen. De prijs van celstof is gestegen naar een recordhoogte van ruim 720 dollar (590 euro) per ton, van 598 dollar per ton aan het eind van 2005. Celstof is de belangrijkste grondstof voor de productie van papier.

De topman ziet begin volgend jaar een „ombuigpunt” in de ontwikkeling van de celstofprijs. In de komende een tot twee jaar komt er 1,5 miljoen tot 2 miljoen ton extra capaciteit op de markt. „Het is echter de vraag wanneer dat zich vertaalt in een daling van de prijs.”

De opmars van de celstofprijs is vooral het gevolg van de zuigende werking van China, dat bereidt lijkt de grondstof tegen elke prijs te kopen. India, dat evenals China een sterk groeiende economie heeft, kan volgens Hartvelt op termijn zorgen voor een nieuwe stijging van de celstofprijs.

Hartvelt ziet „goede bewegingen” in de markt om de overcapaciteit op de Europese papiermarkt terug te dringen. Een aantal papierproducenten heeft maatregelen aangekondigd. Het Finse M-Real meldde deze week een aantal fabrieken te willen sluiten. De topman benadrukt dat het om plannen gaat en dat het afwachten is wat er uiteindelijk wordt uitgevoerd. „Voor het moment blijft de overcapaciteit bestaan.” CVG handhaaft desondanks de verwachting dat het productie- en afzetvolume circa 210.000 ton zal bedragen.

CVG gaf bij de halfjaarcijfers aan dat de nettowinst dit jaar significant lager uitvalt door de fors gestegen celstof- en energieprijzen. In 2005 bedroeg de winst 8,1 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer