„Digitale fotografie bedreiging voor geschiedschrijving”
De digitale fotocamera rukt snel op, maar door het veranderde cameragebruik betekent dit een bedreiging voor de geschiedschrijving. Gemiddeld maakt een bezitter van een digitale camera de helft meer foto’s dan een met een gewoon toestel. Driekwart van de beelden wordt echter nooit afgedrukt. Een bron van zorg, want fotografie speelt een belangrijke rol bij het vastleggen van sociale fotografie en familiegebeurtenissen.
Dat zegt beheerder Russell Roberts van het Britse National Museum of Photography in een reactie op een onderzoek naar het groeiende gebruik van digitale camera’s. Hij is bang dat er door het huidige gebruik van deze toestellen steeds meer belangrijk historisch bronmateriaal verloren gaat.
Het onderzoek werd verricht door de Amerikaanse printerfabrikant Lexmark. Er bleek uit dat van de Europeanen die een camera gebruiken, nu 14 procent een digitaal apparaat bezit. Koplopers zijn Nederlanders en Italianen met 16 procent.
Vorig jaar werden er in de wereld 12,4 miljard digitale foto’s gemaakt. Slechts een kwart werd afgedrukt. Nederlanders, Britten en Duiters deden dat het minst. Aangezien uit prognoses blijkt dat in 2005 het aantal gemaakte digitale opnamen stijgt naar 30 miljard, zouden er dan 22 miljard afbeeldingen verloren gaan of niet worden afgedrukt.