Corus kan zich opmaken voor nieuw huwelijk
LONDEN (ANP) - Het voormalige British Steel in handen van een Indiaas conglomeraat. Een aantal jaren geleden hadden weinigen hier rekening mee gehouden.
Maar met het voorlopige bod van ruim 6 miljard euro van Tata Steel op Corus lijkt het een slechts een kwestie van maanden tot een nieuwe staalcombinatie is geboren.Corus ontstond in 1999 uit de fusie tussen British Steel en Koninklijke Hoogovens. Vanaf het begin was het geen gelukkig huwelijk. De Britse fabrieken waren sterk verouderd en draaiden verlies, terwijl de Nederlandse hoogovens in IJmuiden op tijd waren gemoderniseerd en goed liepen. Deze situatie was in de kern de aanleiding van hoog oplopende ruzies in de top van het concern.
De bloedgroepenstrijd tussen het Nederlandse en het Britse smaldeel bereikte in 2003 zijn hoogtepunt. De Corustop in Londen probeerde via de rechter vergeefs de verkoop van de aluminiumtak aan het Franse Pechiney door te drukken om de schulden te verlagen. De Nederlandse commissarissen hielden dit onder leiding van Leo Berndsen met succes tegen. Daarop trad de toenmalige Corustopman Tony Pedder af. Met de komst van de Fransman Philippe Varin in 2003, afkomstig van Pechiney, kwam Corus in rustiger vaarwater.
Hij stelde een plan op, het zogeheten Restoring Successprogramma, om de al jaren verlieslijdende staalcombinatie erbovenop te helpen. Dankzij de sluiting van Britse fabrieken en banenreducties bezorgde Varin Corus in 2004 de eerste winst. Ook wist hij een koper te vinden voor de aluminiumtak.
Intussen was de staalwereld in rap tempo veranderd. Het Indiase Mittal Steel was met een opmerkelijke overnamereeks bezig en bekroonde dit dit jaar met de overname van het Europese staalconcern Arcelor. Hiermee ontstond het grootste staalconcern ter wereld.
Met de consolidatieslag in de staalindustrie in combinatie met de almaar stijgende grondstofprijzen liet Varin zich begin dit jaar ontvallen op zoek te zijn naar een partner die over grote hoeveelheden eigen ijzererts beschikt. Corus, dat zelf niet over mijnen beschikt en erts op de openbare markt tegen een hoge prijs moet inkopen, had al eerder in 2002 vergeefs geprobeerd het Braziliaanse Cia Siderurgica Nacional over te nemen.
Nadat eerder dit jaar de Russische staalbedrijven Evraz en Severstal met Corus flirtten, lijkt het de Indiërs menens te zijn, gezien het voorgenomen bod. Tata en Corus zouden samen de op vier na grootste staalcombinatie ter wereld kunnen vormen.