Economie

CDA en PvdA: Beperk macht aandeelhouders

DEN HAAG (ANP) – CDA en PvdA willen in de Tweede Kamer de macht van de aandeelhouders meer inperken dan regering en VVD. Dat bleek maandag tijdens een debat over het „vertalen" van een Europese richtlijn bij een bod tot overname van een onderneming in Nederlandse wetgeving.

16 October 2006 18:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:12

Eerder kregen CDA–kamerlid De Vries en PvdA–Kamerlid Douma voor elkaar dat het kabinet moest afzien van wetgeving om bedrijven te dwingen bestaande beschermingsconstructies tegen een „vijandelijke" overname af te breken. VVD–Kamerlid Blok kwam daarna met het voorstel, dat door het kabinet werd overgenomen, om bedrijven dan wel te verplichten de beschermingsconstructies aan de orde te stellen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders.Minister Hirsch Ballin van Justitie legde dit voorstel maandag zo uit, dat aan de orde stellen niet hoeft te betekenen dat aan de aanhouders een concreet voorstel wordt voorgelegd om de statuten van de onderneming daadwerkelijk te wijzigen. Maar dat stelde De Vries en Douma niet gerust. Ze overwegen een tegenvoorstel, voordat de wet volgende week in stemming komt.

CDA en PvdA blijken met de VVD sterk van mening te verschillen over de zogeheten hedge funds, die in het nieuws zijn door het gevecht dat aandeelhouders van Stork voeren met de directie om de onderneming te splitsen. Blok denkt dat deze fondsen, soms laatdunkend ’sprinkhanen’ genoemd, een positieve invloed hebben op onze economie. Ze dwingen de directie om scherp te blijven. CDA en PvdA vrezen dat aandeelhouders te veel rendement op korte termijn gaan eisen en te weinig oog hebben voor belangen van onder meer de werknemers.

Minister Wijn van Economische Zaken stelde onlangs voor de regels zo te veranderen dat aandeelhouders die een belang opbouwen in een onderneming zich niet moeten melden bij de grens van vijf procent van het totale aantal aandelen, maar bij drie procent. Hij kreeg maandag bijval van het wetenschappelijk instituut van zijn partij, het CDA. Maar tijdens het debat in de Kamer niet van VVD–minister Zalm van Financiën en CDA–Kamerlid De Vries. Zalm wist ook Douma (PvdA) ervan te overtuigen dat verlaging van de grens van 5 procent niet zinvol is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer