Kerk & religie

GKV en NGK schrijven over Open Brief

KAMPEN - Het gereformeerd vrijgemaakte weekblad De Reformatie en het Nederlands gereformeerde orgaan Opbouw brengen een gezamenlijk themanummer over de Open Brief die in de jaren zestig leidde tot een kerkscheuring binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en het ontstaan van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Kerkredactie
13 October 2006 22:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

Dat meldt de website van De Reformatie.Op 31 oktober is het veertig jaar geleden dat de zogenoemde Open Brief verscheen. Leden van de GKV uitten daarin kritiek op het in hun ogen exclusieve karakter van hun kerkverband. De ondertekenaars werden geschorst, onder meer omdat zij „de waarachtige en volkomen leer der zaligheid” in twijfel zouden trekken. De schorsing leidde tot een scheuring, waarbij ongeveer 30.000 kerkleden buiten het verband kwamen te staan. Deze vormden later de NGK.

„Buitengewoon historisch”, noemt A. P. de Boer, redactielid van Opbouw, de gezamenlijke uitgave. „Dat dit anno 2006 kan, zegt iets over de veranderde verhoudingen tussen beide kerken. Destijds stonden we met de rug naar elkaar toe, nu kijken we in elkaars gezicht.”

Het themanummer is volgens De Boer niet bedoeld om terug te blikken op de breuk tussen beide kerken. „Het gaat vooral om hoe we nu tegenover elkaar staan. Daarom focussen we op zes thema’s die in onze kerken spelen, waarover we het eens of oneens zijn, waarin we van elkaar kunnen leren.” Aan de orde komen de omgang met de Heilige Schrift, missionair gemeente zijn, secularisatie en levensheiliging, binding aan de belijdenis, eredienst en charismatische vernieuwing.

De Boer erkent dat er verschillen zijn tussen de GKV en de NGK, onder meer in de manier waarop de kerken omgaan met de belijdenisgeschriften, liturgie en charismatische vernieuwing. „Maar ik ben blij te zien dat er 25 gemeenten zijn die met elkaar samenwerken en dat de kerken ook op landelijk niveau het gesprek voeren.”

Dr. E. A. de Boer, eindredacteur van De Reformatie, gaat in het themanummer het gesprek aan met A. P. de Boer -een broer van hem- over „hoe we naar elkaars kerken kijken, waar we blij mee zijn en waar we het voelen knellen.” „We zijn de afgelopen tien, vijftien jaar als kerken naar elkaar toegegroeid”, licht dr. De Boer desgevraagd toe. „Nu is er een moment van herdenking en stellen we de vraag hoe we ten opzichte van elkaar staan.”

Het themanummer doet geen voorspellingen over de toekomst van beide kerkverbanden, benadrukt hij. „Wel is duidelijk dat de toon van het gesprek veel beter is dan vroeger. We zien overeenkomsten, maar kunnen ook de verschillen onder ogen zien en beter naar elkaar luisteren.”

Een van de meest kritische punten van gesprek blijft volgens dr. De Boer de binding aan de belijdenis. „De liefde tot en waardering van de belijdenisgeschriften is een onderwerp waarover we als kerken steeds moeten blijven spreken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer