Buitenland

Kritiek Britse minister op Guantanamo

LONDEN (AP) - De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett, heeft donderdag het vasthouden van terreurverdachten in Guantanamo onaanvaardbaar en contraproductief genoemd.

13 October 2006 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

Beckett schaarde zich daarmee achter het hoofd van de Britse rechterlijk macht, Lord Falconer, en procureur-generaal Lord Goldsmith, die eerder al schande spraken over het gevangenkamp. Premier Tony Blair, een trouw bondgenoot van de Amerikaanse president George Bush, heeft tot nu toe slechts gezegd dat Guantanamo een „onregelmatigheid” is.Beckett uitte haar kritiek bij de presentatie van het jaarlijkse Britse rapport over mensenrechtenschendingen in de wereld. Het rapport roept op tot sluiting van het kamp. In het rapport van vorig jaar stond dat het hooghouden van de mensenrechten de propaganda en rekruteringspogingen van terreurgroeperingen kan ondermijnen. Dat advies lijkt niet ter harte genomen. Mensenrechtenorganisaties hebben de regering van Blair bekritiseerd vanwege haar eigen schendingen van mensenrechten, zoals medeplichtigheid aan de geheime CIA-gevangenissen. De regering-Blair heeft ontkend Britse vliegvelden ter beschikking van de Verenigde Staten te hebben gesteld voor het vervoeren van buitenlandse gedetineerden naar geheime gevangenissen.

Een delegatie van het Rode Kruis heeft volgens het Pentagon in Guantanamo het veronderstelde brein achter de aanslagen van 11 september, Khalid Sheik Mohammed, en dertien andere belangrijke terreurverdachten gesproken. De veertien gedetineerden, die eerst vastzaten in geheime CIA-gevangenissen, zijn onlangs overgebracht naar Guantanamo. Het Rode Kruis weigerde commentaar, omdat de organisatie zelf de komende dagen met een verklaring komt.

Een Brits hof van beroep weigerde donderdag de regering opdracht te geven zich in te spannen voor de invrijheidsstelling van drie gevangenen in Guantanamo die in Groot-Brittannië wonen. Omdat de drie geen Britse burgers zijn hoeft de regering niet te pleiten voor hun vrijheid, bepaalde het hof. Momenteel zitten er zes mannen vast in Guantanamo die in Groot-Brittannië wonen. Negen Britse burgers die ook vastzaten op de marinebasis zijn inmiddels vrij.

Militaire tribunalen zullen tot tachtig gedetineerden in Guantanamo berechten, maakte de regering-Bush donderdag bekend. Tot nu toe is slechts een handvol van de honderden in onder meer Afghanistan opgepakte mannen aangeklaagd wegens terrorisme.

Zestien Afghanen en een Iraniër, die zijn vrijgelaten uit Guantanamo, kwamen donderdag aan in Afghanistan. Volgens het hoofd van de Afghaanse verzoeningscommissie, Sibghatullah Mujaddedi, hebben de meesten van hen rond de vier jaar vastgezeten in Guantanamo.

De zestien vrijgelaten Afghanen verschenen samen met Mujaddedi op een persconferentie. Mujaddedi zei dat de meesten onschuldig hebben vastgezeten en in Guantanamo terechtkwamen na bij de Amerikanen te zijn aangegeven door personen met wie ze ruzie hadden. De vrijgelaten Iraniër is overgedragen aan het Internationale Rode Kruis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer