Kiezer kan stemmen op 26 partijen
DEN HAAG (ANP) – Aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november doen 26 partijen mee, waarvan veertien partijen in alle negentien kiesdistricten. De Kiesraad heeft dat donderdag tijdens een openbare zitting bekendgemaakt.
In alle kiesdistricten kan gestemd worden op: CDA (lijst 1), PvdA (lijst 2), VVD (3), SP (4), Fortuyn (de voormalige LPF) (lijst 5), GroenLinks (6), D66 (7), ChristenUnie (8), SGP (9), Nederland Transparant (10), Partij voor de Dieren (11), EénNL (12), Partij voor de Vrijheid (Groep Wilders) (13) en lijst Poortman (14).Twaalf partijen doen in een aantal kiesdistricten mee. Het gaat om de Partij voor Nederland (Lijst 15), Continue Directe Democratie Partij (16), Liberaal Democratische Partij (17), Verenigde Senioren Partij (18), Ad Bos Collectief (19), Groen Vrij Internetpartij (20), Islam Democraten (21), Tamara’s Open Partij (22), SMP (23), LRVP Het Zeteltje (24), PVDM en alle overige aardbewoners (25), Financieel Gedupeerden (26).
De Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn had in alle kiesdistricten willen meedoen. Ze heeft zich echter niet kunnen inschrijven bij het hoofdstembureau in Tilburg, omdat er een tas met steunverklaringen is gestolen die daar ingeleverd hadden moeten worden.
De Islam Democraten en de Financieel Gedupeerden zijn niet geregistreerd bij de Kiesraad, waardoor ze waarschijnlijk niet onder deze naam kunnen meedoen. Ze krijgen dan alleen het nummer van hun lijst.
Bij de Kiesraad hadden zich oorspronkelijk meer dan zeventig partijen aangemeld, maar die slaagden er dus niet allemaal in het vereiste aantal handtekeningen te behalen. Bij de Kamerverkiezingen van 2003 deden 19 partijen mee.
De Kiesraad gaat akkoord met de lijstverbinding die enerzijds SP en GroenLinks en anderzijds ChristenUnie en SGP willen aangaan. Bij lijstverbindingen maken partijen meer kans op restzetels. Marten Fortuyn, een broer van Pim, betwist de naam ’Fortuyn’ die de voormalige LPF wil gebruiken, omdat hij die als merk heeft laten registeren. Hij heeft een procedure daarover bij de Raad van State verloren, maar dreigt nog met civiele stappen.