Medewerkers steekpartij Zeist nog in ziekenhuis
ZEIST (ANP) – Twee slachtoffers van de steekpartij, maandag, in het CWI–kantoor in Zeist liggen nog met zware verwondingen in het ziekenhuis. Hun toestand is stabiel, maar onverminderd ernstig, aldus een woordvoerder van de politie dinsdag. De derde gewonde is naar huis.
De 21–man uit Zeist die na de steekpartij werd gearresteerd, heeft ondertussen bekend. Over zijn beweegredenen heeft de politie nog geen duidelijkheid. Ook is nog onbekend of de man een cliënt was van de sociale dienst of een andere instelling in het CWI–kantoor.Drie medewerkers van de sociale dienst raakten maandagmiddag gewond bij een steekpartij in het gebouw van het UWV/CWI in het centrum van Zeist. Het betreft een bewaker en twee baliemedewerksters. Twee van hen liepen ernstige steekwonden op en waren er aan het eind van de middag slecht aan toe. De derde gewonde kreeg een klap op haar hoofd. Alle drie de slachtoffers zijn met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.
De vermoedelijke dader, een 21-jarige man uit Zeist, werd vlak bij het politiebureau aangehouden. Hij zit vast. Het motief is onduidelijk.
Op het moment van de steekpartij waren zo’n tien tot vijftien medewerkers en enkele bezoekers in het gebouw aan Het Rond aanwezig. De politie wil over het wapen niets zeggen, maar volgens RTV Utrecht kwam er rond 13.15 uur een man met een slagersmes het gebouw binnen.
Het UWV/CWI sloot na het incident zijn deuren en bleef ook dinsdag dicht. Volgens directeur C. Mosselman van de regionale sociale dienst voldoet het gebouw, dat in april werd geopend, aan alle regels. „De protocollen zijn goed, maar na zo’n incident moeten we natuurlijk kijken of er zaken moeten worden aangepast.”
Volgens de vakbond Abvakabo moet de overheid een campagne starten om het geweld tegen ambtenaren te beteugelen. Dit is niet zomaar een incident, zegt woordvoerder P. Wiechmann. „Het loopt de spuigaten uit.”
Wiechmann stelt dat de overheid op verschillende manieren probeert geweld tegen ambtenaren tegen te gaan. Zo zijn er trainingen voor het personeel. Het probleem zit echter zo diepgeworteld in de maatschappij dat burgers door middel van een campagne duidelijk moet worden gemaakt dat „je van overheidspersoneel af moet blijven.”
Medewerkers van gemeentelijke sociale diensten, waar mensen aankloppen voor de bijstand, hebben net als ambulancepersoneel veel last van agressieve klanten. In 2004 was 12 procent van de medewerkers van sociale diensten het slachtoffer van fysiek geweld, zegt Wiechmann. Zestig procent zegt zich regelmatig onveilig te voelen op het werk. Medewerkers worden gestalkt of met honkbalknuppels bedreigd en ramen worden ingeslagen.
Vorige week kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat het binnenkort met duidelijke richtlijnen komt over agressie tegen overheidspersoneel. Daarin staat omschreven wanneer klanten de grenzen overschrijden, maar ook hoe een overheidsambtenaar zich moet gedragen.
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft al eerder maatregelen genomen tegen agressie tegen politiepersoneel. Zo moeten politiemedewerkers altijd aangifte doen als zij belaagd zijn en wordt de geweldpleger altijd vervolgd door justitie. De officier van justitie heeft de opdracht gekregen bij dit soort zaken altijd de hoogste straf te eisen.