Buitenland

Gysi erkent misbruik airmiles van dienstvluchten

Gregor Gysi, voormalig fractieleider van de PDS in de Bondsdag en nu verantwoordelijk voor Economische Zaken in het stadsbestuur van Berlijn, heeft misbruik gemaakt van airmiles die hij had verworven met dienstvluchten. Gysi heeft dit maandag erkend, nadat de krant Bild een bericht aan de zaak had gewijd.

AP
30 July 2002 06:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:43

Het bericht wekte de nodige opschudding in Duitse politieke kringen. Er klonk onmiddellijk de roep om meer controle op dienstvluchten en de inkomsten van afgevaardigden.

Gysi zei dat hij Lufthansa had verzocht om een overzicht van alle airmiles die hij met dienstvluchten had verdiend en liet weten dat hij een bedrag ter waarde van de airmiles zal storten in de kas van Amnesty International. Hij benadrukte dat hij niet wist dat zijn handelwijze ongeoorloofd was en dat hij het zonde had gevonden de airmiles niet te gebruiken. „Ik was slecht geïnformeerd, maar heb ook zelf niet genoeg gedaan om er meer over te weten te komen”, zei Gysi. Bild meldde dat Gysi’s vrouw en dochter de airmiles in 2000 en 2001 voor kortingen op privévluchten hebben gebruikt.

De Berliner Zeitung meldde dat stappen zijn gezet om de regels voor de Bondsdag aan te scherpen, zodat de afgevaardigden meer inzicht moeten geven in bonussen die zij krijgen. Het bestuur van de Bondsdag zou op grond van de nieuwe regeling kunnen beslissen of de dienstreis met airmiles kan worden betaald.

Er zijn ook voorstellen gedaan om meer inzicht te krijgen in de neveninkomsten van afgevaardigden. Dezen behoeven dergelijke inkomsten nu alleen maar op te geven bij de voorzitter van de Bondsdag. De voorstellen, die volledige openbaarmaking van alle persoonlijke inkomsten behelzen, zullen in september worden behandeld.

De Duitse politiek is de afgelopen weken eerder opgeschrikt door schandalen. Vorige week kondigde een lid van de Groenen, Cem Özdemir, zijn vertrek uit de landelijke politiek aan, nadat bekend was geworden dat hij een lening tegen gunstige voorwaarden had geaccepteerd van een pr-bureau. Ditzelfde bureau was al eerder minister van Defensie Rudolf Scharping opgebroken. Scharping werd op 19 juli door bondskanselier Gerhard Schröder ontslagen, nadat in het nieuws was gekomen dat hij van een medewerker van het bureau betalingen had aanvaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer