Kerk & religie

Brief CGK en GB over tucht in gemeenten

APELDOORN - Om de samenwerking tussen hervormd-gereformeerde gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland en christelijke gereformeerde kerken te bevorderen, is er een verklaring over de handhaving van de tucht opgesteld. Deze verklaring is met een brief verzonden aan alle christelijke gereformeerde kerkenraden en kerkenraden van hervormd-gereformeerde gemeenten in de PKN.

Kerkredactie
6 October 2006 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:10

Dat meldt het nieuwste nummer van De Waarheidsvriend. In de brief staat dat de deputaten van de Christelijke Gereformeerde Kerken voor de eenheid van de gereformeerde belijders en het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in februari 2002 alle kerkenraden uit de achterban hebben aangeschreven om te bevorderen „elkaar te zoeken.” „We waren (en zijn) van mening dat wij niet mogen berusten in de gebroken kerkelijke situatie.”Samenwerking en samenspreking op plaatselijk niveau tussen hervormd-gereformeerde gemeenten en christelijke gereformeerde kerken werden echter belemmerd doordat van christelijke gereformeerde zijde de vraag werd gesteld of er in de Protestantse Kerk in Nederland als geheel wel toezicht kan zijn op de handhaving van de tucht. Omdat de PKN in haar kerkorde stelt dat de kerk weert wat haar belijden weerspreekt en omdat de Nederlandse Geloofsbelijdenis is opgenomen in de grondslag van beide kerkverbanden is iedere kerkenraad zowel in de CGK als in de PKN „hierop aanspreekbaar”, aldus de brief.

Omdat in de PKN iedere hervormde gemeente een „door de synode erkende verklaring kan ondertekenen waarmee zij de pluraliteit afwijst en waardoor zij zich gebonden weet aan de gereformeerde belijdenis”, zien deputaten eenheid van de CGK en het hoofdbestuur van de GB hierin mogelijkheden om tot nauwere kerkelijke contacten te komen.

Om het gesprek tussen kerkenraden ter plaatse te bevorderen, is er een handreiking van gesprek aan alle kerkenraden gestuurd die kan leiden tot een verklaring die de kerkenraden van beide zijden kunnen onderschrijven, „met de bedoeling een stap verder te komen in de onderlinge verhoudingen.”

In de verklaring wordt gesproken over „de sleutelen van het koninkrijk des hemels.” „Aan Christus, de Koning van de Kerk, zijn we verplicht het heilig Evangelie zuiver te bedienen, de sacramenten rein te houden en de tucht te oefenen om de gemeente dicht bij Hem en Zijn Woord te houden”, aldus de verklaring. „We verklaren dat we in de (wijk)gemeente zo veel als ons mogelijk is op deze wijze geestelijk leidinggeven en willen ons daarop voluit laten aanspreken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer