Klapekster uitgestorven als broedvogel
De klapekster is uitgestorven als broedvogel in Nederland.
De afgelopen jaren zijn er geen broedgevallen meer geweest van de vogel, waardoor ze nu officieel als uitgestorven te boek staat, zo maakten de samenwerkende vogelonderzoekers in de Sovon maandag bekend.
De klapekster broedde voor het laatst in 1999 op de Noordwest-Veluwe. In de winter komt de vogel nog wel naar Nederland, vanuit Noord- en Noordoost Europa, de kern van hun leefgebied.
De klapekster behoort tot de klauwieren, zangvogels die leven van insecten, kikkers, hagedissen, kleine knaagdieren en kleine vogels. Ze hebben de akelige gewoonte om prooien, vaak nog levend, aan stekels en doorns van struiken te prikken als voedselvoorraad.
Begin van de vorige eeuw broedden er nog honderden paren klapeksters op heidevelden en restanten van hoogveen. Een belangrijke oorzaak van de teloorgang van de soort is de afname van grote insecten en van veldmuizen.
Uit tellingen van de Sovon blijkt dat ook het korhoen en de velduil er slecht voor staan. Van de eerste soort zijn dit jaar zijn slechts acht hanen geteld, van de velduil nog dertig paartjes.