Volgend kabinet beslist over kweken embryo’s
DEN HAAG (ANP) - Niet het huidige, maar het komende kabinet beslist over het wel of niet toestaan van het kweken van embryo’s. Dat heeft staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.
In de wet staat dat hierover voor 1 september 2007 een koninklijk besluit moet worden genomen, maar in het regeerakkoord staat dat het huidige kabinet het verbod wil handhaven.Ross bood de Kamer donderdag, mede namens de minister van Justitie, haar standpunt aan met betrekking tot de evaluatie van de Embryowet. In dat evaluatierapport wordt geadviseerd het verbod op het kweken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek op te heffen.
Volgens wetenschappers staat het verbod verbetering van ivf–technieken en ander belangrijk medisch onderzoek in de weg. De evaluatie, die in maart van dit jaar klaar was, gaf verder aan dat een andere reden voor opheffing van het verbod is dat hier tegenwoordig in steeds meer Europese landen anders tegenaan gekeken wordt. Toen de Embryowet van kracht werd, mochten alleen in Groot–Brittannië embryo’s gekweekt worden voor onderzoek, nu mag dat al in vier Europese landen.
In het evaluatierapport staat ook dat er duidelijkere regels moeten komen voor de in– en uitvoer van geslachtscellen, embryo’s en stamcellen uit embryo’s. Ook moet meer wetenschappelijk onderzoek van foetussen mogelijk zijn. Nu mag dat alleen als dat nodig is voor het welzijn van de foetus en dit niet tot na de geboorte kan wachten.
De bewindslieden lieten donderdag weten dat de evaluatie een gemengd beeld oplevert over de wenselijkheid van de opheffing van het verbod. Door de stand van de wetenschap, de internationale ontwikkelingen en de komende verkiezingen hebben de bewindslieden besloten nu geen besluit te nemen over het verbod.
Ross schrijft in haar brief aan de Kamer verder dat de Embryowet op een aantal punten zal worden aangepast. Zo zal onder meer iedere individuele donatie van eicellen moeten worden getoetst door een medisch–ethische toetsingscommissie. De aanbeveling om de donatie door een onafhankelijke psychosociale counsellor te laten toetsen wordt overgenomen.