Economie

Groeibevorderaar gevonden in kalveren

DEN HAAG (ANP) – 25 bedrijven in Gelderland en Noord–Limburg mogen voorlopig geen kalveren meer aan– en afvoeren. De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw (AID) maakte woensdag bekend dat de bedrijven uit voorzorg onder toezicht staan, omdat groeibevorderaar is aangetroffen in enkele kalveren.

4 October 2006 20:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:10

Alle kalverbedrijven, 24 in Gelderland en een in Noord–Limburg, hebben dezelfde administratieve eigenaar, aldus de AID. Tijdens een routinecontrole vond de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector in september salmeterol bij drie dieren. Verder onderzoek toonde de verboden stof aan bij nog vijf dieren.Salmeterol is een geneesmiddel dat mensen gebruiken bij luchtwegaandoeningen. Gebruik bij dieren is verboden, omdat het de groei zou bevorderen. In de jaren negentig van de vorige eeuw was het gebruik van pepmiddelen in de veehouderij volgens de AID nog schering en inslag.

In 1994 trof de Consumentenbond in 10 procent van de onderzochte runderlevers sporen van het verboden clenbuterol, ook een groeibevorderaar. Clenbuterol was in principe een antihoestmiddel voor kalveren, maar bleek bij hoge doseringen ook als groeimiddel te werken.

Eind 1990 is de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) opgericht, onder meer om te garanderen dat kalfsvlees wordt geproduceerd zonder dat ongewenste groeibevorderende middelen worden gebruikt. De SKV controleert onaangekondigd en neemt bijvoorbeeld urinemonsters van vleeskalveren of monsters in de slachterij. Door ogen uit de slachterij te testen, is de salmeterol ontdekt. Volgens C. van der Weg, directeur van de SKV, is salmeterol „een stof die je normaliter niet tegenkomt in de veehouderij. De afgelopen vijftien jaar heb ik dit nog niet gezien. Dit is voor ons nieuw".

Over de eigenaar van de bedrijven doet de SKV geen mededelingen. „We hebben als stichting overeenkomsten met eigenaren van kalveren. Dat kunnen veehandelaren zijn, slachterijen of een veevoerbedrijf".

Onderzoek moet uitwijzen hoe de stof in de dieren in Gelderland en Limburg is gekomen en of er risico’s zijn voor de volksgezondheid. „Het is nu gevonden, maar wij hebben verder geen bevoegdheden om uit te zoeken waar het vandaan komt", aldus Van der Weg.

Zolang niet duidelijk is of de andere kalveren de verboden stof ook hebben binnengekregen, is het de betrokken bedrijven niet toegestaan kalveren aan– en af te voeren. Op elk bedrijf staan doorgaans enige honderden kalveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer