Binnenland

Dader betaalt letsel hulpverlener

DEN HAAG - Geweldplegers moeten in de toekomst letsel en schade aan hulpverleners betalen. „Ze zullen merken dat het de overheid menens is.”

Redactie politiek
4 October 2006 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:09

Dat zei minister Remkes van Binnenlandse Zaken dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuur. Het CDA wilde weten wat de overheid gaat doen om het toenemende geweld tegen hulpverleners een halt toe te roepen.Tijdens een incident afgelopen weekwisseling belaagde een groep mensen in het uitgaanscentrum van Vlaardingen twee ambulancebroeders. Er moesten vijftig politieagenten aan te pas komen om het tweetal te ontzetten. Twee agenten raakten lichtgewond.

Minister Remkes kondigde aan dat het kabinet nog deze maand een actieprogramma presenteert om geweld tegen hulpverleners en andere publieke dienstverleners, zoals treinconducteurs en trambestuurders, aan te pakken. Volgens Remkes is er een brede en collectieve aanpak nodig, waarbij werkgevers en werknemers gezamenlijk optreden.

Het idee van CNV Bedrijvenbond voor standaard politiebegeleiding voor ambulances is gezien de capaciteit van de politie onmogelijk, zei de bewindsman. Ook is het volgens hem onwenselijk om altijd politie mee te sturen. Het is nu al normaal om de politie te laten assisteren als er geweld dreigt voor ambulancebroeders. Toch zal Remkes nog eens met de politie en ambulanceorganisaties overleggen hoe hun praktische samenwerking beter kan.

CDA en PvdA pleitten dinsdag voor snelrecht tegen geweldplegers die hulpverleners belagen. Minister Hirsch Ballin van Justitie wees er echter op dat bij snelrecht maximaal een jaar gevangenisstraf opgelegd kan worden. „Het is de vraag of dat nu het beste recht is”, aldus de bewindsman. VVD-Kamerlid Weekers drong aan op een hogere strafmaat voor de daders.

Remkes vermoedt een dat een combinatie van alcohol en drugs een oorzaak is van het geweld. „Ouders en het onderwijs moeten hier hun verantwoording nemen. De overheid moet dat aanjagen,” zo zei Remkes. Ook denkt de minister dat er sprake is van „kopieergedrag.”

De rellen leidden uiteindelijk niet tot twee, maar tot zes lichtgewonde agenten, zo zei burgemeester Bruinsma van Vlaardingen dinsdag tijdens een persconferentie. De man aan wie de ambulancebroeders hulp wilden verlenen, had een hersenschudding.

Bruinsma heeft in samenspraak met de politie besloten geen ME in te zetten. Dat zou kunnen leiden tot escalatie.

De aanleiding voor het incident is de burgemeester nog onduidelijk. Een politieonderzoek is in volle gang. Een van de verhalen is dat de bewusteloze man zou zijn beroofd nadat hij geld had gepind. Bruinsma vermoedt dat drank een rol heeft gespeeld bij het incident.

De burgervader sprak berichten dat er spanningen zouden zijn tussen twee groepen jongeren, niet tegen. Hij heeft „geen directe concrete aanwijzing dat deze de onrust hebben veroorzaakt.” Spanningen tussen groepen komen in elke gemeente voor, zei hij. Maar de laatste tijd hebben er zich volgens hem geen problemen in Vlaardingen voorgedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer