Nijmegen: voorbereiding op Vierdaagse moet beter
NIJMEGEN (ANP) – Hulpdiensten en de gemeente Nijmegen bereiden zich intensief voor op de Vierdaagse, maar in alle andere doorkomstgemeenten is aanzienlijk minder geregeld. Ook bestaat er tot nu toe geen draaiboek voor de risico’s van een Vierdaagse met extreem warm weer. Dat blijkt uit een onderzoek, dat de Nijmeegse gemeentesecretaris Pier Eringa in opdracht van burgemeester Ter Horst heeft gedaan.
Tevens heeft de Gemeenschappelijke Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) onvoldoende kennis in huis om goed te kunnen adviseren over de gevolgen van lopen bij zeer hoge temperaturen, zoals die zich dit jaar in juli tijdens de Vierdaagse voordeden.In de toekomst moeten de verantwoordelijkheden van de gemeente, de organisatie, de GHOR en de wandelaars duidelijk omschreven worden. Volgens Eringa kan er geen sprake meer zijn van gedeelde verantwoordelijkheid, maar moet de nadruk liggen op eigen verantwoordelijkheid. Op die manier weet iedereen wie voor welke beslissing verantwoordelijkheid draagt.
Verder adviseerde Eringa dat de Vierdaagse voortaan van start moet gaan met alle hulpdiensten paraat. Afgelopen editie werd de hoeveelheid beschikbare hulpdiensten pas in de middag uitgebreid. Dat had volgens Eringa niet zo laat moeten gebeuren, maar meteen om twaalf uur toen de eerste tekenen van problemen opdoken. Dat zou onder meer voorkomen dat de meldkamer van de politie overbelast raakte, zoals nu het geval was. Eringa adviseerde ook dat er een centrale meldkamer moet komen, waar alle hulpverlening gecoördineerd moet worden.
Ter Horst wilde van de gemeentesecretaris precies weten hoe de besluitvorming bij alle diensten is verlopen. Tijdens de eerste marsdag van de Vierdaagse bezweken twee lopers en kwamen tientallen mensen in ziekenhuizen terecht. Bovendien bleek dat er in de wijde regio veel te weinig ambulances waren om overal adequaat hulp te kunnen verlenen. De dramatische dag leidde tot afgelasting van de Vierdaagse.