Europa maant Italië over mensenrechten
STRAATSBURG (ANP) – De Raad van Europa maant Italië en vier andere landen over vonnissen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook Rusland, Turkije, Oekraïne en Groot–Brittannië moeten binnen een half jaar werk maken van vonnissen die nog altijd niet zijn uitgevoerd.
Een voorstel daartoe van PvdA–senator Jurgens is maandag bijna unaniem aangenomen door het parlement van de Raad van Europa. Het parlement dreigt collega’s uit betrokken landen te schorsen als hun regeringen niet opschieten.Italië is koploper in het aantal niet–uitgevoerde uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het land negeerde al zo’n duizend arresten over de extreem trage procedures in Italië. Italiaanse rechtszaken leiden pas na vele jaren tot een vonnis. Dat is strijdig met het recht op een redelijk proces.
De duizend Italiaanse zaken vormen zo’n 40 procent van alle niet–uitgevoerde zaken. „Het Hof is de ruggengraat van democratie en mensenrechten. Als de arresten niet goed worden uitgevoerd, dreigt de organisatie te verdwijnen", oordeelde Jurgens.
In zijn tweejaarlijks rapport hekelde Jurgens ook de propvolle cellen in Griekenland en Rusland. „Zestien man in een cel voor vier personen leidt tot submenselijke omstandigheden", zei Jurgens, die suggereerde cellen bij te bouwen. In totaal dertien landen blijken structureel laks met vonnissen van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
Nederland komt in zijn rapport niet meer voor. Een kwaal van zes jaar geleden blijkt te zijn opgelost. Jurgens kritiseerde Nederland toen omdat landgenoten geen beroep konden instellen tegen een vermelding in het AIVD–archief. Een nieuwe AIVD–wet voorziet daarin.
Het rapport kreeg in het parlement steun van 58 voorstemmers, terwijl twee leden tegenstemden. Het Russische parlementslid Konisjev sprak over een gebalanceerd rapport. „De kritiek op Rusland is in het algemeen goed gefundeerd", zo reageerde hij. „Het parlement van de Russische federatie heeft al een strikte monitoring voorgesteld, maar onze regering heeft dat voorstel helaas vertraagd".
Een politicus uit Cyprus vroeg het parlement om de Turkse delegatie direct te schorsen wegens de trage uitvoering van vonnissen. Daar kwam geen reactie op. Cyprus leeft in onmin met Turkije, sinds de Turkse bezetting van Noord–Cyprus.