Gesleep met Brits slachtvee onder vuur
Britse boeren verdienen aan het „gesleep met dieren.” Dit gesleep, dat tijdens de mond- en klauwzeercrisis zo vaak is bekritiseerd, is onlangs weer op gang gekomen.
Boeren uit onder meer Wales krijgen 10 pence (bijna 0,16 euro) per kilo extra betaald als zij hun lammeren levend naar het zuiden van Europa laten transporteren. Hier worden de dieren na een reis van soms bijna vier etmalen geslacht. Dit schreef de Britse krant The Independent zondag.
In Zuid-Europese landen zijn de ’lichte lammeren’ uit de Britse heuvelgebieden populair. Deze dieren zijn kleiner en lichter dan de schapen waarvan het vlees bij de Britse consumenten geliefd is.
Niet alleen dierenbeschermers, maar ook de Britse onderminister voor Dierwelzijn zijn mordicus tegen de hervatting van de transporten, die met veel dierkwelling gaan gepaard. De dierenbeschermingsorganisatie CIWF vindt dat de transporten moeten worden verboden. De dieren worden met honderden in overvolle vrachtwagens gepropt, waardoor ze uitgeput, uitgedroogd en totaal gestresst raken, stellen deskundigen van de CIWF in een rapport. „Ze zijn er beklagenswaardig aan toe als ze aankomen bij de slachthuizen”, zei Peter Stevenson van de CIWF.
Stevenson is van mening dat export van lammeren eigenlijk helemaal niet nodig is, omdat Groot-Britannië op dit moment meer lamsvlees invoert dan het uitvoert. Als de supermarkten hun klanten zouden kunnen overtuigen van de smakelijkheid van vlees van minder zware en vette lammeren, zou het gesleep met dieren snel kunnen ophouden.
Minister Elliot Morley voor Dierwelzijn zei tegen The Independent dat hij vindt dat het beter is vlees te exporteren dan levende slachtdieren, maar dat hij dat met de huidige regels van de Europese Unie in de hand niet kan afdwingen. „Ik kan niets meer doen dan strikt de regels toepassen, waaronder die voor verplichte rustperiodes.”
Het Britse productschap voor vee en vlees legde aan The Independent uit dat boeren voor een lam van zo’n dertig kilo voor slacht in eigen land zo’n 28 pond krijgen. Een Nederlandse importeur biedt boeren in Wales drie pond meer voor slacht in Zuid-Europa. Dat is verleidelijk voor de schapenboeren, die vorig jaar als gevolg van de mkz-crisis maar een heel klein inkomen hadden.
Op 15 juli werden ongeveer 2500 lammeren uit Wales met een vrachtwagen via een veerdienst naar Moerdijk geëxporteerd en van daar werden ze naar Frankrijk en Italië vervoerd. De komende maanden worden in totaal zo’n half miljoen lammeren op deze manier geëxporteerd, zei een woordvoerder van de Britse vee-exportveerdienst tegen The Independent.