Binnenland

Premier mijdt partijpolitiek in beschouwingen

DEN HAAG - De oppositie heeft donderdag bij de algemene beschouwingen de bewust afzijdige opstelling van premier Balkenende gehekeld. Door nadrukkelijk aan zijn rol van minister-president vast te houden, was hij niet aanspreekbaar op het CDA-verkiezingsprogramma.

Redactie politiek
29 September 2006 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:09

„Dit is een flutdebat. Als we willen weten hoe het echt zit, geeft u niet thuis”, zei PvdA-leider Bos. Premier Balkenende (CDA) maakte volgens hem een echt debat onmogelijk. Soortgelijke kritiek kwam van GroenLinks en SP.Balkenende wilde in de hoedanigheid van minister-president vooral boven de partijen staan en een premier van alle Nederlanders zijn. Bos vond dat hij die positie niet kon waarmaken. „De premier reageerde op alle verkiezingsprogramma’s, behalve op het CDA-programma”, concludeerde de oppositieleider aan het slot van de algemene beschouwingen.

De minister-president liet zich tijdens het debat niet van de wijs brengen. Aan de orde waren de begrotingen van de Miljoenennota 2007, hij was op dit moment premier en in de komende verkiezingsstrijd zou hij als CDA-lijsttrekker nog vaak genoeg in debat gaan met de PvdA.

Balkenende benutte de algemene beschouwingen om de resultaten van vier jaar kabinetsbeleid breed uit te meten. Hij onderstreepte dat het beter gaat met economie en werkgelegenheid, dat Nederland veiliger is en dat het een toppositie binnen de Europese Unie inneemt. Hij ontkende ook dat kwetsbare groepen de dupe zijn van de harde ingrepen van het kabinet.

De algemene beschouwingen resulteerden in een aantal aanvullingen en lichte aanpassingen op het kabinetsbeleid. Zo schaarde zich een ruime Kamermeerderheid -naast VVD ook CDA en PvdA- achter het voorstel van VVD-leider Rutte om kinderen voor hun derde verjaardag te onderwerpen aan een taaltoets. Als het kind een taalachterstand heeft, moet het verplicht naar voorschoolse educatie. Op die manier begint het op de basisschool niet met een achterstand. Het gaat daarbij vooral om kinderen van allochtone ouders.

Op voorstel van Kamerlid Wilders van de Groep Wilders mogen vreemdelingen voortaan maximaal één aanvraag voor een reguliere verblijfsvergunning indienen. Nu is het mogelijk ongelimiteerd aanvragen in te dienen. Volgens Wilders blijven vreemdelingen hierdoor onnodig lang in Nederland. CDA, VVD en LPF steunden zijn voorstel.

Verder gaat de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten die onder de nieuwe wet vallen omhoog van 70 naar 75 procent van het laatstverdiende loon. De regering nam het voorstel van de CDA-fractie over.

Het kabinet staat ook positief tegenover de wens van de VVD om goed functionerende leraren beter te belonen dan minder bekwame docenten en start een onderzoek naar zo’n beloningssystematiek.

Een motie van PvdA en ChristenUnie om de no-claimregeling in de gezondheidszorg volgend jaar af te schaffen, haalde geen meerderheid. Het CDA wil net als PvdA en ChristenUnie af van de regeling, die ongunstig uitpakt voor mensen met een zwakke gezondheid, maar dan pas in 2008. Voor volgend jaar achten de christendemocraten zich nog gebonden aan afspraken met coalitiegenoot VVD.

SP en ChristenUnie deden eveneens vergeefse moeite om de schoolboeken gratis te maken. Premier Balkenende zei dat het kabinet het lesgeld voor 16- en 17-jarigen al heeft afgeschaft.

Resultaten

-Verplichte voorschoolse educatie voor peuters met taalachterstand.
-Maximaal één aanvraag verblijfsvergunning door vreemdelingen.
-Uitkering volledig arbeidsongeschikten omhoog van 70 naar 75 procent.
-Onderzoek naar prestatiebeloning leraren.
-10 miljoen extra voor opvoedingskampen onhandelbare jongeren.
-Verlaging administratieve lasten eenmansvennootschappen zonder personeel.
-Maximale inzet kabinet voor Darfur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer