Buitenland

Rebellen LRA lopen weg uit overleg

GULU (AP) - Rebellen van het Ugandese Verzetsleger van de heer (LRA) zijn donderdag weggelopen uit de besprekingen over het beëindigen van de bijna twintig jaar durende strijd van de beweging tegen de regering.

29 September 2006 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:09

Volgens de rebellen schendt het Ugandese leger afspraken door op grote schaal troepen samen te trekken in Uganda, Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo, rond plaatsen waar LRA-strijders zich moeten melden als onderdeel van de afspraken tussen de regering en de rebellen.Het LRA zegt over een week de situatie opnieuw te zullen bekijken. De hoofdonderhandelaar van het LRA, Martin Ojul, verklaarde dat zijn beweging nog steeds de wil heeft om een einde te maken aan een van Afrika’s langstlopende conflicten, maar dat op dit moment geen andere keus resteert dan de vredesonderhandelingen op te schorten.

In augustus werd in Zuid-Sudan een bestand overeengekomen tussen het LRA en de Ugandese regering, dat inhield dat de strijd voorlopig wordt gestaakt en dat er verder onderhandeld wordt over een definitief akkoord. LRA-leider Joseph Kony nam zelf niet aan de vredesonderhandelingen deel, omdat hij wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat hem heeft aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De Ugandese president Yoweri Museveni heeft eerder aangeboden Kony te beschermen tegen vervolging door internationale tribunalen als het LRA bereid is de wapens definitief neer te leggen. Museveni stelt dat vrede voor Uganda belangrijker is dan de berechting van oorlogsmisdadigers.

Het LRA deed in 1986 voor het eerst van zich horen toen het in Noord-Uganda in verzet kwam tegen president Yoweri Museveni, een zuiderling die aan de macht was gekomen door een einde te maken aan de militaire dictatuur van Milton Obote (1980-1985). Uganda, dat in 1962 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, kampte onder zowel Obote als diens voorganger Idi Amin (1971-1979) voortdurend met strijd en onderdrukking.

Het LRA rekruteerde zijn manschappen voornamelijk onder noordelijke guerrillastrijders die actief waren geweest tegen Obote en die zich niet wilden scharen onder de zuiderling Museveni. Hun leider Kony mengde zijn politieke strijd met religieuze mystiek door te verklaren dat hij Uganda wilde regeren overeenkomstig de Tien Geboden. In de praktijk legde het LRA zich toe op de grootschalige ontvoering van kinderen, die als kindsoldaat werden ingelijfd in de gelederen van de rebellen of, in het geval van meisjes, als seksslavin werden misbruikt. Ongeveer 1,7 miljoen mensen werden uit dorpen verdreven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer