Binnenland

Prins: Wetenschap in VS tot voorbeeld

AMSTERDAM - Nederland en Europa moeten de wetenschap in de Verenigde Staten tot voorbeeld nemen. Wetenschappers van over heel de wereld trekken voor korte of lange tijd naar de VS. De openheid en de culturele diversiteit in het land stimuleren de creativiteit.

Binnenlandredactie
29 September 2006 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

Dat zei prins Willem-Alexander donderdag in Amsterdam bij de uitreiking van de prestigieuze Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst. De prins constateert dat de VS in veel opzichten vooroplopen. Het wetenschappelijk klimaat is daar een van de belangrijkste oorzaken van.De prins pleitte voor meer vrijheid voor wetenschappers. Alleen dan komen zij tot bloei, aldus de prins. „Het belang om vrij te zijn om onafhankelijk wetenschappelijke ontdekkingen te doen, kan niet genoeg worden benadrukt.”

De wetenschap kan veel betekenen voor de samenleving, omdat zij oplossingen kan aandragen voor sociale problemen, stelde de prins. „De wereld heeft de beste wetenschappelijke kennis en ervaring nodig, en ik doel niet alleen op technische kennis, maar ook op kennis over mensen, over besturen en over internationale relaties. De wereld kijkt naar de wetenschap voor oplossingen, en gelukkig zijn de wetenschappers niet doof voor deze oproepen.”

Wetenschappers moeten daarom steeds de tijd krijgen zich met nieuwe ideeën te voeden, zo zei de prins tegen de aanwezige wetenschappers. „Als u niet genoeg ruimte krijgt om wetenschappelijke vondsten te doen, om uw eigen intuïtie te volgen en uw eigen agenda te bepalen, zal de bron van inspiratie snel opdrogen. U kunt dan een topwetenschapper zijn, maar uw rol als bron van inspiratie voor anderen zal dan snel verdwijnen.” De prins verwees hierbij naar de natuurkundige Isaac Newton, die van zichzelf zei dat hij geen grote ontdekkingen had kunnen doen als hij niet op de schouders van zijn grote voorgangers had gestaan.

De Prins van Oranje reikte de Heinekenprijzen uit aan de Brit Sir Alec Jeffreys (ontdekker van de genetische vingerafdruk), de Nederlander Job Koelewijn (poëzie), de Amerikaanse Mary-Claire King (die het bestaan van een borstkanker-gen aantoonde), Joel Mokyr (Amerikaans onderzoeker van het ontstaan van de moderne industriële economie), de Amerikaan Stuart Pimm (onderzoeker van het uitsterven en het behoud van soorten) en de Amerikaan John Anderson (voor zijn theorie over het menselijke vermogen kennis te verwerven).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer