Prins verkoopt waterkennis
De gouverneur-generaal van Australië, Michael Jeffery, was deze week op bezoek in Nederland. Een belangrijk onderdeel van het programma vormde het bezoek aan de Oosterscheldekering. Prins Willem-Alexander vergezelde hem daarbij. Niet zonder reden. De prins is trots op dit waterbouwkundige hoogstandje en hij promoot de Nederlandse kennis op dit gebied.
Woensdagmorgen. Voormalig werkeiland Neeltje Jans. Hollandse zeewind en meeuwen. In de verte de zee. Maar ook dure auto’s, hoogwaardigheidsbekleders en vlaggen, want er is hoog bezoek. Prins Willem-Alexander toont de gouverneur-generaal van Australië waar Nederland goed in is: het bouwen van waterstaatkundige werken.Het was niet voor het eerst dat de prins met buitenlandse gasten naar de dam tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland ging. In januari leidde prins Willem-Alexander een groep bestuurders uit het Amerikaanse Louisiana rond. De Amerikanen waren naar aanleiding van de verwoestende orkaan Katrina op bezoek om te kijken hoe ons laaggelegen land zich verdedigt tegen het water. De delegatie kwam precies op tijd, want op de dag van het bezoek was het guur Hollands weer met schuimkoppen op de golven. De Oosterscheldedam liet -al waren de schuiven gewoon open- zien waarvoor hij er was.
De prins reisde ook met de Amerikanen uit het rampgebied naar de Maeslantkering bij Hoek van Holland, het laatste stukje Deltawerken uit 1997. Een ander stukje Hollandse hightech.
In 2003 -vijftig jaar na de grote watersnoodramp- prees prins Willem-Alexander de Oosterscheldekering als een voorbeeld van Nederlands integraal waterbeheer. Iets wat hem na aan het hart ligt. Alleen met een brede aanpak is Nederland veilig te krijgen tegen het wassende water van de Noordzee, is de vaste overtuiging van de prins.
Prins Willem-Alexander is ervan overtuigd dat de Deltawerken nog steeds een adequaat antwoord op het gevaar van de zee zijn, zo zei hij naar aanleiding van de watersnoodherdenking in een interview met de Provinciale Zeeuwse Courant. Zeeland moet echter ook een antwoord vinden op het gevaar dat vanuit het binnenland komt: de rivieren. Bij het zoeken naar oplossingen wil de prins verder kijken dan naar traditionele maatregelen.
„Hogere dijken werken zeker mee, maar er zijn ook andere oplossingen. Je moet toch naar meer ruimte voor de rivieren gaan kijken. Door dijkverleggingen bijvoorbeeld, en het afgraven van uiterwaarden, zodat je meer water kunt kwijtraken. Je hebt meer ruimte nodig”, aldus de prins, die anno 2006 voorzitter van de Adviescommissie Water is.
Ook Australië kampt samen met de vele eilanden in de Stille Oceaan met het probleem van het wassende water. De Australische gouverneur weet dankzij prins Willem-Alexander waar hij de kennis vandaan kan halen.