„Geestelijke leiding is luisteren naar de Schrift”
KAMPEN - De Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt gaat meer dan voorheen de nadruk leggen op geestelijke leiding. „Geestelijk leider zijn, is luisteren naar de Schrift en dát vertellen. Kennis vruchtbaar maken, zo willen we in Kampen de kerken dienen.”
Prof. dr. C. J. de Ruijter, de nieuwe rector van de TUK, vindt dat de Kamper theologen de gemeenten moeten dienen bij kerkelijke vragen. „Kampen moet leiding geven, zeggen mensen wel eens. Dat willen we ook graag, maar niet op de manier van: „Wij vertellen wel even hoe het moet.” We hebben de kennis niet in pacht, zijn geen hoofdkwartier. Nee, leiding is vooral geestelijke leiding: richting geven. Het geheim van kennis, is luisteren en spreken.”Prof. De Ruijter is een van de sprekers op de Schooldag die de TUK elk jaar in Kampen organiseert om de band met de kerkleden te versterken. Docenten en studenten vertellen wat er allemaal gebeurt aan de universiteit en de opleiding tot predikant. Thema dit jaar is ”Kom kijken in Kampen”.
Discussie
Nieuw is Het Forum, een speciale bijeenkomst voor 30- tot 50-jarigen. De TUK hoopt door dit initiatief meer contact te krijgen met deze leeftijdsgroep, „de kern van de kerk van vandaag en morgen.” De deelnemers mogen zelf uitspreken wat ze van de TUK verwachten en hoe ze de toekomst van de universiteit zien. Tenminste, degenen die bij de ingang van de Nieuwe Kerk een nummertje hebben gekregen. Er zitten te veel mensen in de kerk -zo’n 400- om een discussie goed te kunnen laten verlopen.
In groepen, onder leiding van een docent of medewerker, reageren de deelnemers op stellingen. ”Bidden voor de Theologische Universiteit moet gepaard gaan met discussiëren”, luidt er een. Een deelneemster vindt dat er thuis en in de kerk te weinig voor de universiteit wordt gebeden. „Bid gericht en vaak om nieuwe studenten en predikanten”, adviseert een ander.
Drs. A. L. Th. de Bruijne schrijft de reacties op een flap-over. Het valt hem op dat de meesten het hebben over bidden, en niet over discussiëren. Een vrouw heeft toch nog een discussiepunt: „Moet een predikant eigenlijk wel wetenschapper zijn?” vraagt ze zich af.
Iets verderop discussieert een groepje mensen over de stelling ”De Theologische Universiteit is niet meer wat ze geweest is.” „Dat is maar goed ook”, reageert iemand meteen. „De deuren kunnen nog meer open.” Een ander is het daar niet mee eens. „Blijf gereformeerd,” waarschuwt hij.
De reacties worden verder uitgewerkt en verschijnen volgende week op de website van de universiteit. Wat gaat de TUK ermee doen? Prof. De Ruijter: „Of je het nou eens bent met een bepaalde stelling of niet, er komt interactie op gang. En dat is goed, het is een rode draad die steeds meer zichtbaar moet worden, ook tussen de universiteit en de kerken. Die interactie komt op gang, dat beloof ik u.”
Minicollege
In diverse kerken en gebouwen in de binnenstad vinden nog meer activiteiten plaats. In de Bovenkerk en de Broederkerk houden docenten en curatoren toespraken, in de Burgwalkerk zijn gezinssamenkomsten. Ook staan de bibliotheek en de universiteitsgebouwen open voor bezichtiging.
In zes minicolleges geven theologen inzicht in hun wetenschappelijk werk, onder meer over diaconaat, ziekenzalving en Dietrich Bonhoeffer. Prof. dr. F. van der Pol presenteert het onderwijsproject ”Zie de mens”, een „eigentijdse belijdenis over de mens”, bedoeld voor niet-christelijke hangjongeren. Gastspreker, over ”Trouwen of samenwonen?”, is prof. dr. M. Johner, rector en docent ethiek aan de theologische faculteit in het Franse Aix-en-Provence.
Assistent-in-opleiding drs. M. G. P. Klinker-de Klerck geeft een college over de brieven van Paulus. Wetenschappers, zegt ze, bestrijden dat sommige brieven van de apostel zijn. Onder meer taal, stijl en theologie zouden sterk afwijken. „Maar hoe wetenschappelijk is die opvatting eigenlijk?” De promovenda pleit voor een wetenschappelijke benadering, die openbaring niet bij voorbaat uitsluit.
Scholieren kunnen terecht op de Botermarkt. Voor hen is er een bijeenkomst over het thema ”Shocking confession?!” „Dat betekent schokkende belijdenis”, licht organisator Jasper Bosman toe in de Schooldagkrant. „Met een vraagteken erachter: want is geloven wel zo schokkend? En met een uitroepteken: omdat we willen laten zien dat een radicaal geloof alles te maken heeft met heel je leven.”