Meer betalingsachterstand, ondanks economisch herstel
DEN HAAG (ANP) – Het economisch herstel dat het kabinet waarneemt, werkt niet door in het betalingsgedrag van de Nederlander. De betalingsachterstanden blijven oplopen, in het bijzonder in de zorg. Rekeningen van ziekenhuizen, verzekeraars, apotheken, tandartsen en huisartsen worden steeds vaker niet op tijd betaald.
Dat concludeert incassobureau Intrum Justitia in een dinsdag gepubliceerde analyse van ruim 1,5 miljoen consumentenvorderingen. „In 2005 betaalden Nederlanders twee miljoen rekeningen niet of niet op tijd. Naar schatting blijven er in 2006 nog eens 200.000 facturen meer liggen, een stijging met 10 procent", aldus Marc van Alphen van Intrum Justitia.Volgens het incassobureau zijn tijdens het bewind van de drie kabinetten Balkenende de waarde van een gemiddelde openstaande rekening met 145 euro opgelopen. Voor het aantreden van Balkenende bedroeg een gemiddelde vordering 318,50 euro, tegen 463,50 euro dit jaar.
De toename schrijft Intrum Justitia voor een deel toe aan internationale ontwikkelingen, zoals olieprijzen, oorlogen en de invoering van de euro. Echter ook overheidsbeleid – onder meer stijgende boetes, gematigde loonontwikkeling en het nieuwe zorgstelsel – hebben volgens het incassobureau gezorgd voor stijgende kosten.
De betalingsachterstanden nemen onder alle leeftijden toe, maar het incassobureau maakt zich vooral zorgen over de 65–plussers. Ouderen hebben volgens een woordvoerster over het algemeen de beste betaalmoraal, maar ook op het gebied van primaire levensbehoeften zorg, huur en energie stijgt bij 65–plussers het aantal onbetaalde rekeningen. Concrete aantallen kan Intrum Justitie niet noemen, behalve dat het in de zorg om een stijging van 20 procent gaat.
De grootste groep met schulden blijven de jongeren (tot 35 jaar). Bijna de helft van de vorderingen (48 procent) is toe te schrijven aan deze leeftijdsgroep. Vooral de trend van nu direct willen hebben en niet sparen, speelt hen volgens de zegsvrouw parten.