Kerk & religie

Wilhelminakerk 75 jaar

De Utrechtse Wilhelminakerk bestaat driekwart eeuw. Het bedehuis werd ontworpen en gebouwd op aandringen en met inzet van gemeenteleden van de Wilhelminaparkwijk.

26 September 2006 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 04:08
WILP – Langs de A1 kunnen weggebruikers sinds vorige week even op adem komen in een houten kapelletje. Aartspriester Theodoor van der Voort van de Russisch orthodoxe parochie uit Deventer wijdde het minikerkje vorige week. Foto RD
WILP – Langs de A1 kunnen weggebruikers sinds vorige week even op adem komen in een houten kapelletje. Aartspriester Theodoor van der Voort van de Russisch orthodoxe parochie uit Deventer wijdde het minikerkje vorige week. Foto RD

Vanbuiten vormt het kerkgebouw één geheel met de omringende wijk. De Wilhelminakerk, in gebruik bij de protestantse gemeente, is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. Haar muren en bogen zijn lijnen van gemetselde bakstenen die via een leien dak in een vliegerpatroon in de torenpunt bij elkaar komen. Binnen valt het balkenplafond op. Boven het liturgisch centrum bevindt zich het pneumatische orgel met 1200 loden pijpen.Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de kerk is een boekje uitgegeven met de titel ”Wilhelminakerk 1931-2006”. Het boekje bevat onder andere een speciaal voor dit jubileum geschreven gedicht van Willem Barnard.

Hhg Waardenburg

De hersteld hervormde gemeente van Haaften-Waardenburg kerkt sinds juli in een voormalige drukkerij. Het pand, aan de Kerkstraat in Waardenburg, stond al lange tijd te koop. Vrijwilligers hebben zich ingezet om de drukkerij te verbouwen. Daardoor ontstond een kerkzaal waar tussen de 200 en 240 mensen een plaats kunnen vinden. De erediensten worden bijgewoond door zo’n 160 tot 180 mensen. Voorheen kerkte de gemeente in het Streekcentrum in Waardenburg. De hersteld hervormde gemeente is vacant. Consulent is ds. H. van der Ziel uit Poederoijen.

Klok Veendam

Inwoners van de Groningse gemeente Veendam kunnen voor minimaal 500 euro hun naam laten graveren in het nieuwe carillon dat in 2008 in de plaatselijke kerktoren komt te hangen. Dat heeft de Stichting Ton voor ’t Carillon bekendgemaakt.

Voor 500 euro komt de naam van de donateur op een kleine klok te staan, voor 5000 euro adopteert de gulle gever een van de grootste klokken. Het nieuwe carillon bestaat uit 48 klokken en gaat in totaal 100.000 euro kosten. De Stichting Ton voor ’t Carillon heeft al geld ingezameld via allerlei acties.

De hervormde kerk in Veendam dateert uit de zeventiende eeuw, net als de oorspronkelijke klok. In 1958 raakte de oude luidklok bij een verhuizing echter onherstelbaar beschadigd. Het carillon dat daarna werd geïnstalleerd, bleek echter niet zo duurzaam, zodat de klokken nu al weer aan vervanging toe zijn.
Autobaankapel langs A1

Langs de A1 kunnen weggebruikers sinds vorige week even op adem komen in een houten kapelletje. Het vierkante bouwsel staat wat verloren tussen de bomen van parkeerplaats de Vundelaar, langs de A1, ter hoogte van Wilp. Gebeitste wanden, een deuropening met getralied hekwerk en een torentje in de vorm van een ui. Bovenop prijkt een kruis. Binnen staan kaarsjes op een schapje. Uitgedoofd. ’s Avonds werpt een kroonluchter zijn schijnsel in de gewijde ruimte.

Banken of stoelen ontbreken. Aartspriester Theodoor van der Voort van de Russisch-orthodoxe parochie uit Deventer heeft het minikerkje vorige week officieel onthuld en gewijd. Vier Wit-Russen woonden de plechtigheid bij. De aartspriester, die vloeiend Russisch spreekt, overweegt om elke maandagavond een dienst te houden bij het kapelletje. Of pastorale gesprekken te voeren met langsrijdende Russen.

De Russisch-Orthodoxe Kerk in Nederland heeft het snelwegkapelletje te danken aan enkele kunstenaars uit Overijssel. Het Kunstenlab in Deventer, de Kunstvereniging Diepenheim en Kunstcentrum Hengelo voorzien op dit moment vijf parkeerplaatsen langs de A1 van kunstwerken, in het kader van het project ”Parkscapes A1”. De andere exemplaren worden begin oktober onthuld.

Bij hun zoektocht langs de snelweg ontdekten de kunstenaars dat er elke maandagavond tientallen Wit-Russen de grens met Nederland passeren. In volgepakte bestelbusjes of afgeladen personenauto’s trekken zij richting de automarkt in Utrecht. Sommigen hebben dan een monstertocht van meer dan dertig uur achter de rug. Na aankoop van auto’s rijden ze terug naar Wit-Rusland. Het ritueel herhaalt zich elke week.

Het kapelletje moet een pleisterplaats voor deze ”cowboys van de weg” worden. Of ”carboys”, zoals de kunstenaars plegen te zeggen. „Deze mensen leven van het op en neer rijden. Ze komen eigenlijk de snelweg niet af. Wij merkten dat ze het zwaar vinden om zo lang onderweg te zijn. Daarom hebben we hier deze rustplaats voor hen gebouwd”, aldus een van de initiatiefnemers.

Het bouwwerk mag tot 2 november blijven staan. Rijkswaterstaat heeft toestemming gegeven voor de plaatsing van de kapel. „Wij beoordelen aanvragen op verkeersveiligheid”, legt woordvoerder Jan Willem Bakker uit.

Kerk Hoofddorp verbouwd

De Marktpleinkerk (PKN) in Hoofddorp wordt sinds 14 augustus verbouwd. Het pand stamt uit 1929. Nadat de goten zijn vervangen, zijn voorhal en kerkzaal aan de beurt. Een deel van de kerkzaal wordt door een wand afgeschermd, zodat deze ruimte een aparte zaal vormt. De banken in de kerkzaal worden vervangen door stoelen. Het nieuwe liturgisch centrum wordt van nieuw meubilair voorzien. De orgelspeeltafel, die tot voorheen op het liturgisch centrum stond, krijgt na revisie een plaats in de kerkzaal.

Het is de bedoeling dat de kerk op zondag 19 november 2006 weer voor gebruik gereed zal zijn. In een volgende fase worden aan de achterzijde van de Marktpleinkerk enkele zalen en een keukenruimte aangebouwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer