Opinie

Niet uitsluiten maar insluiten

Een opener opstelling met betrekking tot het toelaten van vluchtelingen in Nederland is in alle opzichten wenselijk. Aldus Ruud Lubbers zaterdag in de Rode Hoed in Amsterdam in een bijeenkomst georganiseerd voor de 304 vluchtelingen die in het afgelopen studiejaar zijn afgestudeerd in het hoger onderwijs. Hieronder het laatste deel van zijn rede.

25 September 2006 14:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:08
„Onderwijs is de sleutel tot succesvolle inburgering. Daarom is het belangrijk dat reeds tijdens de asielprocedure ingezet wordt op het volgen van onderwijs, opdat geen tijd verloren gaat.” Foto ANP
„Onderwijs is de sleutel tot succesvolle inburgering. Daarom is het belangrijk dat reeds tijdens de asielprocedure ingezet wordt op het volgen van onderwijs, opdat geen tijd verloren gaat.” Foto ANP

We staan twee maanden voor de verkiezingen. Partijen stellen deze weken hun verkiezingsprogramma’s vast en leggen hun plannen op 22 november aan de kiezer voor. Een uitgelezen moment om nieuwe initiatieven te nemen als het gaat om het zo belangrijke thema van de immigratie en de integratie en tegelijkertijd af te rekenen met een paar lastige dossiers uit het verleden.Zo is er de zaak van de groep asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben verzocht en nog steeds in afwachting zijn van een finale beslissing. Op dit moment begeleidt de vluchtelingenorganisatie UAF (Universitair Asiel Fonds) meer dan 500 studenten die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn en nog geen uiteindelijk antwoord hebben op hun verzoek tot toelating. Het is onbillijk om mensen die gedurende zo’n lange tijd in Nederland hebben verbleven, die de taal hebben geleerd, een studie hebben gevolgd, werk hebben gevonden, nog langer uit te sluiten van maatschappelijke en economische participatie in ons land.

Er zijn bemoedigende tekenen dat dit standpunt door velen wordt gedeeld. Ik wijs er in dit verband op dat voor de zomer een overgrote meerderheid van de Nederlandse gemeenten op de jaarvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een oproep heeft gedaan tot een ruimhartig pardon voor asielzoekers die voor 1 april 2001 hun eerste asielaanvraag hebben ingediend en thans nog in Nederland verblijven.

Het UAF kan zich heel wel vinden in deze lijn. Wij zijn van oordeel dat deze groep -ongeacht de fase waarin hun procedure zich bevindt- alsnog in Nederland moet worden toegelaten. Een onzekerheid van vijf jaar of meer is te veel.

Sleutel

Een ander bemoedigend teken mag evenmin onvermeld blijven. In de verkiezingsprogramma’s lijkt zich een meerderheid af te tekenen van partijen die asielzoekers in aanmerking willen laten komen voor scholing en arbeid. Ook in deze lijn kan het UAF zich geheel vinden. De werkloosheid is onder vluchtelingen tienmaal hoger dan onder autochtonen. Onderwijs is de sleutel tot succesvolle inburgering. Daarom is het belangrijk dat reeds tijdens de asielprocedure ingezet wordt op het volgen van onderwijs, opdat geen tijd verloren gaat.

Het UAF zou aansluitend hierop een stap verder willen gaan door een pleidooi te voeren tot herinvoering van het taalonderwijs in de asielzoekerscentra. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat de weg naar de onderwijspoort voor veel vluchtelingen langer is geworden, waardoor hun integratiekans afnam. Mensen die vanaf dag één zich volledig willen inzetten voor hun inburgering in Nederland, moeten daar direct toe in staat worden gesteld. De beheersing van de Nederlandse taal is van cruciaal belang voor een volwaardige participatie in de Nederlandse samenleving.

Toegang tot de onderwijs- en arbeidsmarkt voor asielzoekers maakt tevens het volgen van leer-werkstages tijdens de opleiding mogelijk. Hierdoor betreden vluchtelingen beter toegerust de arbeidsmarkt en worden hun kansen op werk aanzienlijk vergroot.

Het UAF participeert samen met VluchtelingenWerk, Emplooi en het CWI in het Banenoffensief voor vluchtelingen: een initiatief om in drie jaar 2600 vluchtelingen extra aan een baan te helpen en tegelijkertijd voorwaarden te scheppen om de disproportioneel hoge werkloosheid onder vluchtelingen te lijf te gaan.

Vanuit de organisaties betrokken bij het Banenoffensief wordt met belangstelling de introductie van de no-riskpolis ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid gevolgd. Veel werkgevers staan aarzelend tegenover het aannemen van jongeren, maar ook van vluchtelingen in hun bedrijf. Onbekend maakt vaak onbemind. Met de no-riskpolis van de Taskforce Jeugdwerkloosheid kunnen werkgevers de loonbetaling bij bijvoorbeeld ziekte afdekken. De gemeente betaalt de loonkosten terug aan de werkgever. Het is interessant deze pilot in een aantal grote gemeenten nauwgezet te volgen en te zien of dit instrument navolging verdient om de werkloosheid onder vluchtelingen te lijf te gaan.

Bemoedigen

Nu de hitte van het immigratie- en integratiedebat enigszins lijkt te zijn verdwenen, is het de hoogste tijd de rede te laten terugkeren en nuchtere afwegingen te maken. Mensen die hier bescherming zoeken hebben recht op een zorgvuldige behandeling, waarbij de overheid is gehouden aan wettelijke beslistermijnen met betrekking tot de procedures. Een meer open opstelling met betrekking tot de toelating van vluchtelingen is in alle opzichten wenselijk. Dat moet het beleid uitdragen: niet uitsluiten maar insluiten, niet ontmoedigen maar bemoedigen.

De voortreffelijke prestatie die u hebt geleverd en waar we vandaag bij deze feestelijke bijeenkomst bij stilstaan is het beste bewijs dat een dergelijke aanpak ons allen voordeel biedt.

De auteur is oud-premier en de nieuwe voorzitter van de stichting voor vluchtelingstudenten UAF.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer