Rellen na executie christenen
ATAMBUA - Honderden Indonesiërs zijn vrijdag woedend de straat opgegaan na de executie, donderdagavond laat, van drie christenen -Fabianus Tibo (61), Marinus Riwu (48) en Dominggus da Silva (38)- die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims.
De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara, zo meldt onder andere het ANP. Bij het kantoor van het openbaar ministerie gooiden de demonstranten ruiten in en vernielden zij het meubilair. Daarna trokken ze naar de woning van de lokale hoofdaanklager en staken die in brand. Religieuze leiders proberen de menigte te kalmeren, aldus de plaatselijke politie.Ook in de regio Poso op Sulawesi, waar de drie rooms-katholieken werden terechtgesteld, zijn ongeregeldheden uitgebroken. Honderden woedende betogers in de regio Poso bekogelden de ordetroepen met stenen. Volgens de politie zijn drie mensen gewond geraakt. In de regio zijn 4000 politieagenten en militairen ingezet om de orde te herstellen. In zeker zeven steden hadden vreedzame betogingen door christenen plaats.
Honderden woedende betogers in de regio Poso bekogelden de ordetroepen met stenen. Volgens de politie zijn drie mensen gewond geraakt. In de regio zijn 4000 politieagenten en militairen ingezet om de orde te herstellen. In zeker zeven steden hadden vreedzame betogingen door christenen plaats.
De drie geëxecuteerden waren veroordeeld omdat bewezen werd geacht dat zij een leidende rol hebben gespeeld bij aanvallen op moslims in Poso, in mei 2000. Daarbij kwamen minstens zeventig mensen om het leven.
Zelf hielden de drie tot het laatste moment toe vol onschuldig te zijn. Internationale mensenrechtenorganisaties en het Vaticaan hebben de executies -door een vuurpeloton- veroordeeld. Donderdag kregen de veroordeelden voor het laatst bezoek van familieleden en van een priester. Op hun lichamen wordt autopsie verricht.
Een woordvoerder van het Vaticaan liet weten het nieuws over de executies als „triest en pijnlijk” te ervaren. „Elke uitvoering van de doodstraf is een slag voor de mensheid”, aldus Federico Lombardi. De mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign Nederland spreekt van „een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Indonesische overheid.”