Privatisering Schiphol onzeker
DEN HAAG (ANP) – De gedeeltelijke privatisering van de luchthaven Schiphol is een stuk onzekerder geworden. Minister Zalm van Financiën moest woensdag in de Tweede Kamer tot zijn teleurstelling aangeven dat het huidige kabinet de verkoop van 49 procent van de aandelen Schiphol niet meer zal meemaken.
Daarmee komt het onderwerp opnieuw aan de orde tijdens de kabinetsformatie na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.
Zalm en de gemeente Amsterdam zijn het al lange tijd oneens over de privatisering. Zalm wil, gesteund door de Eerste en Tweede Kamer, de statuten zo wijzigen dat de overheid 49 procent van de aandelen van de hand kan doen. Medeaandeelhouder gemeente Amsterdam (21 procent) wil dat absoluut niet en heeft aangekondigd volgende week bij de aandeelhoudersvergadering haar vetorecht te zullen gebruiken.Als Amsterdam dat doet zal Zalm, na nieuw bestuurlijk overleg, die tegenstem vernietigen. De gemeente heeft op haar beurt al aangekondigd dat een gang naar de rechter dan voor de hand ligt. Zalm beloofde woensdag gedurende die rechtsgang geen onomkeerbare stappen te zullen zetten. Ook na de verkiezingen, in demissionaire status, belooft Zalm zich terughoudend op te stellen.
Vooral van de oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks kreeg Zalm veel kritiek op zijn harde opstelling tegenover de gemeente Amsterdam.
Zalm op zijn beurt vindt dat hij in zijn recht staat. Bovendien gaat het bij de VVD–bewindsman ook om de principiële vraag of een lagere overheid een democratisch genomen besluit vanuit het Rijk mag blokkeren.
Het antwoord op die vraag komt naar verwachting pas als de Raad van State zich er uiteindelijk over heeft gebogen. Die bodemprocedure kan maanden duren. Zalm nam daarom woensdag zijn verlies. „Ik heb de race tegen de klok al verloren. Dit kabinet zal de beursgang niet meer meemaken”. Volgende week niet reageren op de verwachte tegenstem van Amsterdam, vindt hij echter ook niets. „Dat zou een precedent scheppen voor de toekomst”.
PvdA en GroenLinks stelden woensdag na het kamerdebat tevreden vast dat de privatiseringsplannen weer onderdeel zijn geworden van de komende verkiezingscampagne en de kabinetsformatie. PvdA–Kamerlid Samsom ziet mogelijkheden het hele plan af te blazen als zijn partij straks aan de formatietafel zit. „Het CDA heeft natuurlijk ook nooit echt op die privatisering zitten wachten”.