Onderzoek naar wantoestanden politie Arnhem
ARNHEM (ANP) – Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft de Gelderse commissaris van de koningin Cornielje opdracht gegeven onderzoek te doen naar vermeende wantoestanden bij de regiopolitie Gelderland–Midden.
Burgemeester Krikke van Arnhem, die tevens korpsbeheerder is, heeft de minister om dit vervolgonderzoek gevraagd, zo heeft haar woordvoerder woensdag gezegd.Vorige week bleek uit een rapport van een door Krikke ingestelde onafhankelijke commissie dat er in het politiekorps allerlei verhalen de ronde doen over leidinggevenden die elkaar de hand boven het hoofd zouden houden en die elkaar zouden hebben bevoordeeld. Het ontbrak de commissie aan tijd en menskracht om uit te zoeken of er voor die beschuldigingen en verdenkingen bewijzen zijn. Remkes wil dat de kwestie voor het eind van het jaar uit de wereld is.
Krikke vindt met de hoofdofficier van justitie en de korpschef, de zogenoemde beheersdriehoek, dat zij geen leiding kan geven aan een vervolgonderzoek. Haar rol als korpsbeheerder en die van de driehoek komt daarin namelijk ook aan de orde. Er is ook geklaagd over de rijksrecherche en inlichtingendiensten, die onder de verantwoordelijkheid van de minister vallen. Bovendien maken verschillende klagers en beschuldigden geen deel meer uit van de Arnhemse politie.
Cornielje schakelt een extern onderzoeksbureau in. Dit bureau zal onder andere een elektronisch contactadres openen. Wie de commissie via de mail benadert kan zonodig bronbescherming krijgen, zodat „iedereen vrijelijk zijn of haar verhaal kan doen zonder bang te zijn voor negatieve gevolgen", aldus het ministerie. De commissie van Krikke constateerde dat sommige klagers zich niet bekend durfden te maken.
Het is de bedoeling dat het onderzoeksbureau alle feiten op tafel brengt en hoor en wederhoor toepast. Direct na het verschijnen van het rapport vorige week reageerde onder meer de oud–korpsleiding woedend. Over hen waren ernstige beschuldigingen opgeschreven, terwijl zij niet waren gehoord. Oud–korpschef Bakker zegt ook dat alle genoemde verhalen in 2002 al zijn onderzocht en afgedaan.