Steun aan ontwikkelingslanden
SINGAPORE - Nederland lanceert twee nieuwe fondsen om de financiële dienstverlening voor ondernemers in ontwikkelingslanden te vergroten.
Dat hebben minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO maandag bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Singapore.De jaarvergadering wordt traditioneel bijgewoond door tal van ontwikkelingsorganisaties, die het werk van het IMF en de Wereldbank op het gebied van onder meer armoedebestrijding nauwlettend volgen. Normaal is de bijeenkomst in Washington, maar eens in de drie jaar wordt een andere locatie gekozen. Dit jaar is dat Singapore.
Minister Van Ardenne financiert de fondsen en FMO is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het zogeheten Massif-fonds verstrekt risicokapitaal en lokale valutaleningen aan banken in ontwikkelingslanden, die daardoor het lokale micro- en kleinbedrijf en consumenten beter kunnen bedienen.
Het fonds beschikt tot 2010 over ruim 250 miljoen euro. Het andere programma richt zich op kennisoverdracht en beschikt tot 2010 over 52 miljoen euro.
Van Ardenne maakte gisteren bekend dat zij meer geld uittrekt voor onderwijs in arme landen. Ze verhoogt het bedrag voor hoger onderwijs van 60 miljoen naar 110 miljoen euro per jaar. Dat gaat volgend jaar in. Eerder trok ze 100 miljoen extra uit voor basisonderwijs.
De Nederlander Herman Wijffels wordt nieuwe bewindvoerder voor Nederland bij de Wereldbank. De voormalige voorzitter van de Sociaal-Economische Raad denkt vier jaar in zijn nieuwe functie aan te blijven.
De Wereldbank houdt zich traditioneel bezig met de ontwikkeling van arme landen, en denkt daarnaast actief na over zaken als schone energie en milieu.
Wijffels ziet er geen probleem in om op zijn 64e een nieuw avontuur te beginnen. „Een vaste pensioenleeftijd is een achterhaald concept. Je moet je werk toespitsen op wat mensen willen en op wat ze kunnen.”
Wijffels’ leeftijd speelt wel op een andere manier. Hij houdt zich actief bezig met het concept duurzame ontwikkeling, dat simpel gezegd milieuvriendelijke groei behelst voor de huidige en de toekomstige generaties. Juist voor de mensen die de aarde nog gaan bevolken is het van belang dat ze in een leefbare wereld terechtkomen.
Wijffels is formeel de opvolger van Ad Melkert, die eerder dit jaar naar de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties UNDP vertrok. De functie van bewindvoerder bij de bank wordt momenteel waargenomen door Jan Willem van der Kaaij, die afkomstig is van het ministerie van Financiën.
De jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank in Singapore krijgt overigens een spannende ontknoping. De lidstaten van het IMF moeten met een grote meerderheid instemmen met een voorstel dat het fonds op termijn een nieuw gezicht moet geven. Gisteren bleek dat het voorstel over nieuwe stemverhoudingen niet door alle leden wordt omarmd.
Rabobank en Robeco maakten gisteren in Singapore bekend dat ze hun internationale positie in schone technologie versterken. Samen gaan ze een nieuw fonds opzetten voor investeringen in deze sector, die zich met zaken zoals waterzuivering en groene energie bezighoudt. Het ”private equity fund”, dat zich richt op niet-beursgenoteerde ondernemingen, moet een omvang krijgen van 500 miljoen dollar (370 miljoen euro).
Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank zei gisteren in een toelichting dat verschillende institutionele beleggers belangstelling hebben voor het zogeheten Robeco Clean Tech Private Equity II. Hij zei dat al ongeveer 30 procent van het bedrag is „voorgeplaatst.”
Rabobank en dochter Robeco zetten twee jaar geleden ook al een dergelijk fonds op, waarin diverse pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen geld hebben gestopt. Dit fonds is 200 miljoen dollar (150 miljoen euro) groot en inmiddels grotendeels uitgezet bij veelbelovende bedrijven die actief zijn op het gebied van onder meer duurzame energie.