Onrust in Veenendaal over gifresten
VEENENDAAL - Onder inwoners van Veenendaal is onrust ontstaan over giftige stoffen die zijn aangetroffen in verfrestanten die bij schoonmaakwerkzaamheden aan tien hoogspanningsmasten in tuinen, vijvers en speelruimten zijn neergedwarreld.
Speciaal voor de omwonenden van de masten organiseerde het gemeentebestuur vrijdagavond een informatiebijeenkomst. Ook is een telefoonnummer ingesteld waarop mensen met vragen terecht kunnen bij een milieuarts. Dinsdagavond wordt opnieuw een bijeenkomst belegd.Uit onderzoek dat deze week in opdracht van de gemeente is uitgevoerd, blijkt dat de verfresten chroom VI bevatten, een stof die volgens een woordvoerder bij hoge concentraties gevaarlijk kan zijn voor mens en dier. Komende week wordt vervolgonderzoek verricht. Daarbij worden onder meer luchtmetingen gehouden in de omgeving van de hoogspanningsmasten.
De verfrestanten kwamen vrij door schoonmaakwerkzaamheden in opdracht van Eneco, eigenaar van de masten. Ze werden ontdaan van oude verflagen door het metaal onder hoge waterdruk af te spuiten. De schilfers dwarrelden vervolgens her en der in tuinen, op daken, in speeltuinen en op parkeervoorzieningen.
Dinsdag besloot de gemeente het werk stil te laten leggen, nadat een omwonende de milieupolitie had gewaarschuwd. Monsters van de verfschilfers zijn opgestuurd naar een laboratorium. Donderdag ontving de gemeente de uitslag, waaruit bleek dat de restanten niet alleen chroom VI, maar ook andere metalen zoals lood, zink en aluminium bevatten.
Wethouder Pilon verklaarde vrijdag dat de gemeente zo’n honderd huishoudens in de buurt van de masten heeft aangeschreven. Enkele speelplaatsen zijn inmiddels afgezet. Ook wordt een school in de directe omgeving gesloten.
Pilon waarschuwde vrijdagavond voor overmatige bezorgdheid. „We hebben een probleem, maar we moeten geen paniek maken”, zei hij.
De wethouder adviseert omwonenden van de masten om verfschilfers die op de woning, in de tuin of op verhardingen liggen, niet aan te raken. Volgende week wordt een saneringsplan gepresenteerd. De bedoeling is dat alle schilfers op een verantwoorde manier worden verwijderd, aldus Pilon.
Milieuarts G. Krever van de GGD Midden-Nederland zei vrijdag dat het niet raadzaam is in de tuin te werken, aarde om te spitten of het terras te vegen. Mensen die iets hebben ingeademd, hoeven niet bang te zijn voor hun gezondheid, aldus de arts. „Risico’s treden pas op als mensen het stof dagelijks inademen.”