Economie

„Iedere dag neemt de overlevingskans af”

DEN BOSCH - Rode cijfers, koersdalingen, onderhandelingen met banken en vertrekkende topmannen wijzen op een ongewisse toekomst voor supermarktconcern Laurus. Vakorganisatie RMU adviseert werknemers elders te solliciteren.

Frank van de Beek
15 September 2006 21:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:06
BAGGERMAN…onrust onder het personeel…
BAGGERMAN…onrust onder het personeel…

„We moeten het dak repareren terwijl het regent”, zei toenmalig bestuursvoorzitter Harry Bruijniks in 2004 tijdens de presentatie van tegenvallende halfjaarcijfers. Met de regen doelde hij op de supermarktoorlog, het kapotte dak verwees naar de schade door de mislukte ombouwoperatie van alle supermarktformules, waaronder Edah en Super de Boer, naar Konmar. Dat plan bracht het concern op de rand van de afgrond.Twee jaar later zijn de slagregens weliswaar veranderd in een druilerige neerslag, maar het dak vertoont nog steeds grote gaten. Door de verkoop van Edah en Konmar is de nettoschuld wel gedaald, maar het concern voldoet nog niet aan een andere eis van de kapitaalverschaffers: ieder kwartaal een positief resultaat. Om die reden praat de top van Laurus nu opnieuw met de banken over de toekomst.

Het Laurusgebouw vertoont nog meer scheuren: stakende personeelsleden, conflicten met leveranciers en onrust in de top. In de afgelopen weken is eerst Bruijniks aan de kant gezet en vervolgens is financiële man Kenaad Tewarie bedankt voor zijn diensten.

Hoewel Laurus daarmee voor het oog steeds meer de indruk wekt van een bouwval, klinkt persvoorlichter Frits Kremer optimistisch. „Er heerst absoluut een sfeer van vertrouwen binnen Laurus. De commissarissen hebben gegarandeerd dat Super de Boer blijft bestaan. Interim-bestuursvoorzitter Tonn van de Laar is niet aangesteld om Laurus klaar te maken voor verkoop, zoals wel wordt gesuggereerd. Dat neemt niet weg dat er 290 arbeidsplaatsen verdwijnen, maar dat hebben wij in een eerder stadium al bekendgemaakt.”

Woordvoerder Chris Baggerman van vakorganisatie RMU plaatst kanttekeningen bij het door Kremer geschetste beeld. „Door het vertrek van Bruijniks en Tewarie komt het vertrouwen verder onder druk te staan. Banken en investeerders voeren de druk op en kredietverzekeraars maken terugtrekkende bewegingen. Men twijfelt aan het voortbestaan van het concern.”

Welke signalen krijgt u van werknemers?

„Onder het personeel heerst onrust. Regelmatig valt op de werkvloer het woord faillissement. Op onze helpdesk komen wekelijks tientallen telefoontjes binnen van aangeslagen medewerkers. Zij stellen vragen over de consequenties van werkloosheid. Bij veel mensen speelt door het hoofd dat vanaf 1 oktober de maximale WW-termijn daalt van vijf jaar naar drie jaar en twee maanden.”

Er is toch een sociaal plan?

„Ja, er is sprake van een verantwoorde afvloeiingsregeling op basis van de kantonrechtersformule. Werknemers maken zich echter vooral zorgen of ze in dezelfde regio een andere baan kunnen vinden. Ze voelen weinig voor verhuizen of kerken in een andere gemeente.”

Wat doen de vakorganisaties op dit moment?
„Bijna wekelijks zitten we met de directie om de tafel om te overleggen welke mensen wanneer het concern moeten verlaten. Bovendien praten we met de directies van Albert Heijn, Jumbo, Schuitema, Sperwer en Sligro over de werknemers die overkomen van de oude Laurusfomules Konmar en Edah.

Verder stellen we vragen over de toekomst van Laurus. Deze week kregen we te horen dat de presentatie van het toekomstplan opnieuw is uitgesteld. Daarop hebben we een overleg geëist met de bestuursvoorzitter en de raad van commissarissen. Al met al ben ik twee tot drie dagen in de week met Laurus bezig.”

Wat adviseren jullie werknemers?

„Kijk goed om je heen. Kun je elders een vaste benoeming krijgen, ga op dat aanbod in. Een probleem daarbij is wel dat veel sollicitanten elders eerst een halfjaarcontract krijgen. Daarin schuilt een risico, terwijl de aanspraken op het sociaal plan verloren gaan bij een voortijdig vertrek op eigen initiatief. Dat is een moeilijke afweging.”

Hoe ziet Laurus er over een jaar uit?
„In het meest gunstige scenario is er dan een uitgeklede Super de Boer, waarbij ik een extra ontslagronde niet uitsluit. In het ongunstigste geval wordt ook Super de Boer te koop aangeboden en houdt Laurus op te bestaan. Ik schat de overlevingskans van Super de Boer op 50 procent. Elke dag dat een visie voor deze formule op zich laat wachten, nemen deze kansen af.”

Als u een hoofdschuldige mag aanwijzen voor de malaise bij Laurus, naar wie of wat gaat dan uw vinger?

„Voormalig topman Ole van der Straaten heeft op een bombastische en arrogante manier de formules willen ombouwen. Daarmee bracht hij Laurus aan de rand van de afgrond.

Je kunt Bruijniks geen verwijten maken, hij is vooral bezig geweest om de bloopers op te lossen. Zo zit Laurus jarenlang vast aan leveranciers van onder andere wijn, vlees en kaas door megacontracten uit de tijd van Van der Straaten. De magazijnen staan nog vol met tuinmeubelen, ooit bedoeld voor een grote Konmaractie. Dat is bizar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer