Opinie

Onderwijs geven kan alleen met veel passie

Als het bij een leraar vooral om de arbeidsvoorwaarden draait, is er iets mis, stelt Jan Willem Nieuwenhuyzen in reactie op het artikel van G. J. Klifman op de opiniepagina van donderdag.

15 September 2006 20:50Gewijzigd op 14 November 2020 04:06
Beroepstrots...
Beroepstrots...

Beroepstrots uitstralen en uiterlijk vertoon is niet het enige dat de aandacht vraagt in het leraarschap. Het draait om iets dat veel dieper ligt dan dat. Iedereen die bij het onderwijs betrokken is, vanuit welke verbinding dan ook, weet eigenlijk wel waar het om draait.Er wordt veel gesproken over de buitenkant en het loon, het is echter de passie voor de leerling en het vak die bovenaan moeten staan. Daarmee zeg ik niet dat het andere onbelangrijk is, maar de vonk in het hart om leerlingen mee te nemen in de verwondering over de dingen, daar moet het hart liggen van iedere docent. Dat is van belang bij het aannemen en begeleiden van leerkrachten. Directeuren, interne begeleiders en besturen moeten dan ook zoeken naar de diepe drijfveren van hun leerkrachten.

Allemaal hebben ze vanuit hun specifieke deskundigheid eigenlijk maar één doel voor ogen. Het opleiden van de leerlingen door leerkrachten met hartstocht. Omdat lesgeven valt of staat met de man of vrouw voor de groep.

Truc
Veel mensen in het onderwijs kruipen in de rol van leraar en beseffen niet dat ze daarmee de eigen authenticiteit, het vak en de leerlingen onrecht aan doen. Dan is het leraarschap niet meer dan een truc die je ergens hebt geleerd. Leerlingen kijken daar dwars doorheen en komen vaak niet onder de indruk van degene die je bent en datgene wat je aanbiedt. Betrokkenheid op leerlingen en op de lesstof kan echter alleen als je jezelf durft te geven en je jezelf kunt zijn. Als het echt is wat je doet.

Lesgeven is iets geven van jezelf en het meenemen van de ander op de reis van de ontdekking. Passie is er wanneer de docent weet waarvoor hij het doet en waarom hij het doet zoals hij het doet. Daarnaast is nadenken over het vak een essentieel deel van het beroep van een leerkracht. Nadenken over de stof, over de leerling en niet in de laatste plaats over jezelf. Waar is het vuur dat brandde toen ik voor het vak koos? Op welke manier blijft dat vuurtje branden? Waar haal ik de brandstof vandaan? Wie port me af en toe op? Deze vragen moeten iedere keer weer opnieuw gesteld worden aan docenten, door henzelf, maar ook door de leidinggevenden. Vanzelf zal dan de hitte (beroepstrots) ervan af stralen. De leerlingen zullen aangestoken en het vak zal populairder worden.

Colbert of coltrui
Leerlingen willen zich wel identificeren met leerkrachten die passie uitstralen en met liefde hen iets bijbrengen voor het maatschappelijk of geestelijk welzijn. En of we dan in colbert of in coltrui voor de klas staan, door uiterlijk vertoon prikken de leerlingen heen, ze stoten snel door naar het hart. Want een leerkracht zonder passie, zonder hart voor de zaak zal het uiteindelijk niet redden.

Het wordt daarom tijd om het vak van leerkracht positief onder de aandacht te brengen. Dat kan alleen door mensen met passie, die de moed hebben om zichzelf te zijn en te blijven. Mensen die niet tevreden zijn met hun huidige kunnen, maar steeds weer zoeken naar de groei in de breedte of in de diepte van het vak.

Zulke mensen heeft het onderwijs nodig, zulke jongelui moeten we zien te werven en op te leiden, maar ook door duidelijk te zijn tijdens de opleiding of in het werkveld dat zonder hartstocht dit werk niet te doen is.

Kortom, het vak heeft mensen nodig met een authentieke identiteit. Mensen die positief praten over het beroep, die naar leerlingen uitstralen dat dit beroep hun hart heeft. Zulke docenten zijn er en hopelijk komen er nog heel veel bij.

voetnoot (u17(De auteur is directeur van twee reformatorische basisscholen in Middelburg en volgt de opleiding Master in Leadership in Education.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer