VS: Akkoord V-raad over Iran dichtbij
BERLIJN - De Verenigde Staten verwachten dat er binnen enkele weken een akkoord bereikt zal zijn tussen de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad over het opleggen van sancties aan Iran als dat land zijn atoomprogramma niet onder toezicht stelt van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en niet verder afziet van de verrijking van uranium.
Dat heeft de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns, vrijdag gezegd na overleg in Berlijn met de overige permanente leden en Duitsland.Volgens Burns zullen de gesprekken over het Iraanse atoomprogramma op korte termijn worden voortgezet, maar bestaat er op belangrijke punten overeenstemming. Washington stuurt aan op harde maatregelen tegen Teheran, waaronder in eerste instantie politieke en economische sancties. Over een militair dreigement richting Iran bestaat geen overeenstemming.
De Amerikaanse president George Bush heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gezegd geen enkele maatregel uit te sluiten. In Berlijn overlegden vertegenwoordigers van de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, China, Rusland en Duitsland over het Iraanse atoomprogramma.
De kernreactor die Iran met Russische hulp bouwt in Bushehr, is naar verwachting in september 2007 operationeel. Moskou zal naar verwachting in maart of april de eerste lading nucleaire brandstof leveren aan de islamitische republiek. Dat heeft het hoofd van het Russische bureau voor kernenergie, Sergei Kiriyenko, gisteren gezegd.
Het Iraanse nucleaire programma is uiterst omstreden. Met name de Verenigde Staten denken dat het dient als een dekmantel voor de ontwikkeling van kernwapens. Iran ontkent dat en zegt kernenergie nodig te hebben om aan de energievraag van zijn burgers te kunnen voldoen. Rusland levert technologie en brandstof op voorwaarde dat Iran zich aan internationale afspraken houdt.
Moskou eist onder meer dat Iran routinecontroles door inspecteurs van het VN-agentschap voor atoomenergie (IAEA) blijft toestaan. Teheran maakte eerder dit jaar een einde aan verrassingsbezoeken van VN-inspecteurs, nadat het IAEA het conflict over zijn nucleaire programma op het bordje van de Veiligheidsraad had gelegd.
Rusland tekende in 1992 een lucratief contract met Iran voor de bouw van de kerncentrale in Bushehr. Moskou is een fel tegenstander van economische sancties tegen Teheran, waar de VS al maanden op aandringen. Rusland verkoopt ook wapens aan Iran en Russische oliebedrijven hebben grote economische belangen in het land, de op drie na grootste exporteur van olie ter wereld.